TZ - Potravinářská komora nesouhlasí s novými úpravami DPH u potravin

Nově navržené zvýšení DPH u potravin na 14 % a později 17,5 % znamená pro potravinářský průmysl téměř stejné ohrožení jako původní varianta s 20% DPH. Neustále změny rozhodnutí vlády ohledně výše DPH jsou navíc zcela nesystémové a přináší značnou nestabilitu do podnikatelského prostředí.

Ačkoliv navrhovaná sazba 14, resp. 17,5 % je výhodnější než původně avizovaných 20 %, i tak zařazuje Českou republiku do skupiny zemí s extrémním zdaněním potravin. Vyšší DPH u potravin tak bude mít Evropě pouze Slovensko a Dánsko. Tento fakt ve svém konečném důsledku odnese nejen potravinářský průmysl, ale zdražení potravin bude mít samozřejmě silný dopad i do sociální oblasti. U některých sociálních skupin lze předpokládat zvýšený odklon od nákupu kvalitních potravin k levným, nekvalitním dovozovým potravinám. Zároveň je vysoce pravděpodobné, že dojde k velkému ohrožení českého trhu s potravinami a masivnímu odlivu spotřebitelů k nákupům v příhraničních oblastech, protože sousední země mají podstatně nižší DPH u potravin - Německo 7 %, Rakousko 10 %, Polsko 8, respektive 5 %. Potravinářská komora ČR znovu upozorňuje také na riziko plánované jednotné sazby DPH, které pro potravinářský průmysl na Slovensku znamenalo propad prodeje i výroby až o 30 %.

Soustavné změny navrhované sazby DPH - původně 20 %, teď 14 %, resp. 17,5 %, svědčí o neexistenci jakékoliv seriózní analýzy, která by na základě ekonomických ukazatelů stanovila optimální výši DPH a působí dojmem naprosté nesystémovosti v rozhodování. Podnikatele tato měnící se rozhodnutí udržují v absolutní nejistotě ohledně budoucího rozvoje jejich podnikání i při rozhodování zda a do čeho mají investovat. Místo experimentování s čísly a procenty by bylo vhodné provést již zmíněnou analýzu a teprve na jejím základě stanovit konečný verdikt, což by přineslo podstatně větší jistotu do podnikatelského prostředí.

Více informací:

Oddělení komunikace a vnějších vztahů

Ing. Dana Večeřová, tisková mluvčíe- mail: vecerova@foodnet.cz

Internet:http://www.foodnet.cz

Adresa: Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice, 108 03

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info