Souhrn událostí uplynulých dní –11.3. – 13.3.2011

Aignerová:Agrární dotace mají být jen pro aktivní farmáře

Agrární dotace by měli do budoucna mít právo pobírat pouze aktivní zemědělci, řekla dnes po jednání s českým ministrem zemědělství Ivanem Fuksou německá ministryně stejného resortu Ilse Aignerová. Německo je při reformě společné zemědělské politiky EU podle Aignerové také, stejně jako Česko, proti stropům pro přímé platby vyplácené na hektar zemědělské půdy, které by znevýhodnily velké farmy.

Hospodářský výsledek zemědělství v roce 2010 byl + 5,1 mld. Kč

Podle šetření Zemědělského svazu ČR zpracovaného metodikou podvojného účetnictví je výsledek hospodaření v zemědělství ČR za rok 2010 + 5,1 mld. Kč. Zlepšení hospodářského výsledku proti roku 2009 bylo především dosaženo úsporou nákladů o 3 mld. Kč, vyšší vyplacenou výší provozních dotací proti očekávání, snížením mzdových nákladů o 1,3 mld. z důvodu poklesu pracovníků zhruba o 8000 i při nárůstu mezd o 3,8 % na 18 330 Kč. Bez dotací by byli zemědělci silně ztrátoví.

Nízké ceny vepřového masa trápí i Poláky

V různých regionech Polska protestují zemědělci proti nízkým cenám vepřového masa a dovozu levného vepřového masa ze zahraničí. Dopravní problémy vzniklé odstavením traktorů, k čemuž vyzvala chovatele prasat nezávislá agrární odborová organizace Solidarność RI, proběhly na začátku týdne ve vojvodstvích Pomořském, Kujavsko-pomořském a také Lublinském.

Certifikace původu u zpracovaných vajec včetně analýzy na obsah dioxinů

S cílem zvýšení transparentnosti u původu zpracovaných vajec nabízí ve Spolkové republice Německo od začátku roku 2011 Společnost pro kontrolované alternativní chovy a její kontrolní systém KAT certifikaci pomocí kontrolní pečeti již také u zpracovaných vajec. Nová pečeť „Původ vajec - kontrolováno KAT“ je určena pro potraviny, při jejichž výrobě prokazatelně nebyla použita vejce z klecových chovů. Tato pečeť, která se přímo vyznačuje na obaly jednotlivých výrobků nabízí spotřebitelům stejnou transparentnost a zpětnou dohledatelnost původu potraviny, jako je tomu při přímém nákupu vajec.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info