Hlasujte pro dobroty Moravskoslezského kraje. Jakou máte nejraději?

Medová pochoutka, černočerná uzenina, hořké pivo nebo nadýchaný dezert - to jsou potraviny, které reprezentují Moravskoslezský kraj. Mnohé mají více než stoletou tradici a stále se jim daří. Vybrali jsme několik nejznámějších, vy můžete hlasovat, která dobrota vám chutná nejvíce.

Hlučínské koláče

Místní specialita, která z doby monarchů, přes obě světové války a komunismus přežila až dodnes, to jsou hlučínské koláče. Charakteristické jsou tučným těstem a zdobením. "Koláče se nesypou klasickou drobenkou, sázejí se na ně takové kopečky," popisuje Jana Schlossarková, která každoročně pořádá kurzy pečení. Poctivé koláče vyrábí kromě domácností i pekárna Azpek v Bolaticích.

Ostravská klobása

Uzenina typická svou tmavou barvou vznikla před bezmála padesáti lety. Na ostravské potravinářské výstavě ji uvedl řezník František Pekárek. Při rozkrojení měla klobása typickou strukturu, obsahovala totiž část pomletého a část na kousky krájeného libového vepřového masa. Se smrtí Pekárka zmizel také recept. "Ostravské klobásy patřily k nejlepším, pak se ale zkazily, byly plné křupek," říká řeznice, která si nepřála být jmenována.

Ostravar

Pivovar Ostravar je součástí regionu už 114 let a patří k nejstarším dodnes fungujícím podnikům na území města Ostravy. Jeho tradice sahá až do roku 1897, kdy byl založen Český akciový pivovar v Moravské Ostravě. První várka piva v něm byla uvařena o rok později. "Využíváme tradičních postupů, které zahrnují mimo jiné spodní kvašení. Výsledkem je pivo specificky hořké," uvedl vrchní sládek Richard Kornas.

Marlenka

Medová dobrota se podle staroarménské rodinné receptury vyrábí ve Frýdku-Místku. Na trhu je asi šest let. Marlenku dobře znají Češi i Slováci, navíc se vyváží do dalších šestnácti zemí. "Chlubíme se tím, že jsme z Beskyd. S regionem spolupracujeme, připravili jsme například exkurze s ochutnávkami pro turisty," doplnil mluvčí Jaromír Prokop.

Ostraváček

Jemný tvaroh vznikl v 60. letech v martinovské mlékárně. Spolu s ní pak v 90. letech zanikl. Slavnou značku oživila v roce 2003 Mlékárna Kunín. "Ostraváčka prodáváme po celé republice, ale je pravda, že úspěšnější je na Moravě, především na Ostravsku. Tam si v tuto chvíli vede dobře a má vzrůstající tendenci," prozradila manažerka mlékárny Marie Hýřová.

Radegast

V loňském roce oslavil Nošovický pivovar 40. výročí od založení. Při výrobě piva zde dodržují recepturu prvního sládka Jaromíra Francla. "Pivo se k regionu váže i jednou ze tří pivovarských surovin - vodou. Tu čerpáme od pramenů Morávky," uvedl mluvčí Jiří Mareček.

Hlasovat můžete na http://ostrava.idnes.cz/hlasujte-pro-dobroty-moravskoslezskeho-kraje-jakou-mate-nejradeji-1pc-/ostrava-zpravy.asp?c=A110313_201909_ostrava-zpravy_jog

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info