Velká Británie: růst etického nakupování pokračuje

Podle zprávy britské The Co-operative Bank neměla finanční krize negativní vliv na etické nakupování. Zelené nakupování roste přesto, že celkové útraty britských domácností klesají.

Ze zprávy o vývoji nákupů za etické služby a výrobky, kterou banka každoročně vydává, vyplývá, že nákupy Britů za poslední dva roky vzrostly o 18 procent. Celkový objem britského trhu s etických zbožím dosáhl v roce 2009 celkem 52 miliard ERU, v roce 2007 to bylo 44 miliard. Spotřeba rostla přesto, že celkové útraty britských domácností vloni poklesly o 2 procenta.

Největší nárůsty spotřeby byly zaznamenány u výrobků Fairtrade, Freedom Food a v etickém bankovnictví. Naopak, útraty za biopotraviny, dobíjecí baterie a látkové dětské plenky v posledních dvou letech mírně klesly.

Útraty za etické potraviny a nápoje se za poslední dva roky zvedly o 27 procent na celkem 7,8 miliardy EUR, což představuje 8 procent všech potravin a nápojů. Prodeje fairtrade potravin vzrostly o 64 procent na 900 milionů EUR, zatímco prodeje potravin se značkou Freedom Food se za poslední dva roky ztrojnásobily na 146 milionů EUR. Prodej vajec z bezklecových chovů se zvýšil o 42 procent na 536 milionů EUR v roce 2009 a prodej masa z volně chované drůbeže se zvýšil o 34 procent na 209 milionů EUR. Velkého nárůstu také dosáhly prodeje ryb z udržitelných chovů, konkrétně o 154 procent na 214 milionů EUR.

Vůbec největší kategorií ovšem byly etické výrobky osobní spotřeby, jejichž spotřeba rostla o 29 procent na 2,2 miliardy EUR. Prodej etických oděvů vzrostl o 72 procent na 212 milionů EUR, zatímco kosmetika rostla o 34 procent na 583 milionů EUR.

Ukazuje se, že etické nakupování roste mnohem rychleji než celkové útraty veřejnosti. Pro skeptiky, kteří etickým výrobkům v době krize předpovídali rychlou ztrátu popularity, je to určitě překvapení. Podle zprávy dosáhla v roce 2009 útrata britské domácnosti za etické zboží a služby 917 EUR, což je třikrát více, než v roce 1999.

Zdroj: Organic Monitor

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info