Souhrn událostí uplynulého dne – 14. 3. 2011

Vyhláška ochrání zemědělskou půdu

Ministerstvo životního prostředí se aktivně zasazuje o ochranu kvalitní půdy. Stanovilo proto pět tříd ochrany, v rámci kterých jsou podle kvality půdy odstupňovány platby za její vynětí ze zemědělského půdního fondu. Vyhláška vyšla v tomto týdnu ve sbírce zákonů. Půdu můžeme považovat za jeden z neobnovitelných přírodních zdrojů. Její základní funkcí není jen substrát pro pěstování kulturních plodin a zajištění potravinové soběstačnosti pro obyvatele ČR. Půda má zásadní vliv na vodní režim v krajině, ale také na rostlinný kryt a místní klimatické podmínky. Její kvalita zase přímo souvisí s erozí a dalšími negativními vlivy.

DPH u potravin bude i po nové změně jedna z nejvyšších v EU

Sazba daně z přidané hodnoty (DPH) u potravin v Česku bude i přes zmírnění plánovaného růstu její sazby, na němž se ve čtvrtek shodla koalice, jedna z nejvyšších v Evropě, uvedla dnes Potravinářská komora (PK). Stejně jako Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) také potravináři avizují růst cen potravin po zvýšení daně. Čtvrteční návrh vládní koalice počítá nejprve se zvýšením základní sazby DPH na 14 procent od roku 2012 a se sjednocením sazeb na 17,5 procenta od roku 2013. Původní návrh zněl 20 procent.

Česko i Německo chce zemědělské dotace jen pro aktivní zemědělce

Německá ministryně výživy, zemědělství a ochrany spotřebitele Ilse Aignerová řešila v Praze se svým českým protějškem Ivanem Fuksou především systém přímých plateb v budoucí Společné zemědělské politice, od definice aktivního zemědělce, po odmítnutí diskriminace farem na základě jejich velikosti. Věnovali se také nutnému zjednodušení pravidel SZP, posílení konkurenceschopnosti a využití obnovitelných zdrojů energie. Česká republika a Německo se shodují v mnoha názorech na budoucí podobu Společné zemědělské politiky EU.

Ekozemědělci kritizují plán AK na zvýšení počtu pasených zvířat

Ekologickým zemědělcům se nelíbí záměr Agrární komory (AK) na zvýšení minimálních limitů pro chovy hospodářských zvířat na trvalých travních porostech. Podle dnešního vyjádření PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců může povinná intenzifikace chovu ohrozit rozvoj ekofarem v Česku. Plocha ekologicky obhospodařované půdy by přitom měla podle vládou schváleného plánu do roku 2015 vzrůst o třetinu na 15 procent veškeré zemědělské půdy v zemi.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info