Zemědělský svaz: Česko již není soběstačné v produkci mléka

Česká republika již není soběstačná v produkci mléka. Výroba mléka v přepočtu na osobu loni dosáhla 238 litrů, průměrná spotřeba je přitom zhruba o 12 litrů vyšší. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Podle odhadů svazu Česko v aktuálním kvótovém roce, který trvá od začátku loňského dubna do konce letošního března, nenaplní národní kvótu na produkci mléka ve výši 2,83 miliardy litrů téměř z deseti procent. Kvóty nesplňuje většina zemí Evropské unie.

"Ve kvótovém roce 2010/2011 klesne produkce mléka asi o 2,2 procenta," uvedl předseda svazu Miroslav Jirovský. Dodal, že výroba mléka klesla zejména v důsledku poklesu stavů dojných krav meziročně o 15.000 na zhruba 369.000 kusů. V roce 1990 se přitom v Česku chovalo 1,25 milionu dojnic. Klesající produkci nedokáže zabránit ani obrovský nárůst užitkovosti zvířat v posledních 20 letech.

Tržby za mléko se zemědělcům snížily meziročně o čtyři miliardy na 16 miliard Kč, a to i přesto, že zejména v posledních měsících ceny mléka rostly. Česko ve zvyšování ceny zaostává za svými západními sousedy. Zatímco v Německu jeho průměrná výkupní cena překročila hranici osmi korun již loni srpnu, v Česku až v prosinci. Významný vliv na to má skutečnost, že v EU se nadpoloviční mléka zpracuje v mlékárnách, které vlastní sami zemědělci, míní Jirovský.

Ředitel společnosti Agro Jesenice Josef Kubiš minulý týden ČTK řekl, že současná farmářská cena mléka je zhruba na stejné úrovni jako před 12 lety. Upozornil, že produkce mléka stále není zrovna ziskovým oborem.

Ani v nejbližších letech patrně v tuzemsku mlékáren patřících farmářům příliš nepřibude. Podle Jirovského je to velký problém, protože schází kapitál. Podotkl, že zemědělci peníze utratí na investicích, které si žádají přísné unijní ekologické předpisy. Problémem českých agrárních podnikatelů je také v tom, že na rozdíl od kolegů z EU většinou hospodaří na pronajaté půdě.

Podle v prosinci zveřejněného návrhu Evropské komise by se producenti mléka v EU měli do budoucna moci sdružovat do velkých organizací, které dojednají smlouvy se zpracovateli. Organizace producentů bude moci postihnout až 33 procent produkce jednotlivého členského státu anebo 3,5 procenta produkce v celé unii. Měla by se tak zlepšit jejich pozice při vyjednávání se zpracovateli a mohli by dosáhnout lepších výkupních cen.

V roce 2009 prudký propad výkupních cen mléka vyhnal zemědělce do ulic v celé EU, včetně Česka. Producentům mléka z některých zemí se navíc nelíbí, že unie neustále kvóty na produkci mléka zvyšuje a v roce 2015 je hodlá úplně zrušit. EK ani členské státy ovšem od tohoto záměru nehodlají ustoupit. V sezoně 2009 až 2010 kvóty překročily jen výrobci v Dánsku, Nizozemsku a na Kypru.

Česko v posledních letech ztratilo soběstačnost u řady komodit živočišného původu. Domácí výroba nedokáže naplnit například poptávku po drůbežím mase a vejcích, téměř polovina vepřového již pochází z dovozu. Výjimkou je naopak hovězí maso. Zde je to však způsobeno výrazným poklesem jeho spotřeby.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info