Rekordní poptávka po krmivech

Celosvětová poptávka po krmivech se v posledních letech trvale zvyšuje. Důvodem je rostoucí prosperita v rozvojových a rozvíjejících se zemích v Asii a Jižní Americe, která v konečném důsledku vede ke zvýšení spotřeby masa. Jak sdělila Mezinárodní rada pro obiloviny (IGC) ve své poslední zprávě, poptávka po krmných obilovinách, olejninových šrotech a rybí moučce, stejně jako po glutenu a výpalcích z výroby bioetanolu vzrostla meziročně na rekordní hodnotu 1,07 mld. t (nárůst asi o tři procenta). Klíčovým faktorem pro zvýšení poptávky po krmivech je rychlý hospodářský růst v Číně, kde by se měla poptávka po jmenovaných komponentách krmných dávek v aktuální sezóně zvýšit o 15 na 203 mil. t. Významný nárůst poptávky po krmivech pro hospodářská zvířata se očekává také v Brazílii a v Indii. V Evropské unii stejně jako v Kanadě by mělo dojít vlivem současných velmi vysokých cen krmiv naopak ke zbrždění poptávky.

Vzhledem k nižší úrodě pšenice a ječmene v EU-27 a v oblasti Černého moře by měl být do receptur krmných směsí zařazen větší podíl kukuřice. V posledních letech kontinuálně ztrácejí obiloviny jako krmivo na významu. V průběhu posledních pěti let poklesl podíl obilovin v krmných směsí ze 75 na loňských 72 % a v období 2011/12 IGC očekává další pokles jejich podílu na 71 %.

Výrazný nárůst zájmu ze strany krmivářského průmyslu naopak zaznamenaly olejninové šroty, zejména sojový a řepkový extrahovaný šrot. Londýnští tržní experti očekávají, že rostoucí globální poptávka po těchto šrotech stoupne v průběhu hospodářského roku 2010/11 o téměř 7 % na 245,7 mil. t. Největším zájemcem o tyto komodity je Čína. Ale i v zemích EU v posledních letech kontinuálně stoupá množství zkrmených olejninových šrotů a naopak podíl obilovin v krmných směsích klesá jak u výrobců tak i u zemědělců. (AgE)

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info