Poslanecký návrh k mléčnému balíčku EK

Europoslanec James Nicholson navrhuje, aby byla snížena horní hranice pro nedružstevní výrobní fúze z 33 na 20 % národní produkce mléka.

Přípustná horní hranice pro nedružstevní výrobní integrace v odvětví produkce mléka by měla dále klesnout. Kompetentní zpravodaj v Evropském parlamentu Brit James Nicholson, který patří mezi evropské konzervativce, uvádí ve svém návrhu k mléčnému balíčku Evropské komise, že by jedna organizace mohla integrovat pouze výrobce maximálně 20 procent národního objemu mléka.

Úřad ve svém návrhu k posílení výrobců předpokládal integraci produkce až do 33 % celkového množství vyrobeného mléka, přičemž tato hraniční hodnota byla již v rámci interního schvalovacího procesu snížena. Hodnotu pro přeshraniční fúze Nicholson snížil analogicky k tomu tak, že takové výrobní organizace by mohly integrovat pouze pětinu z celkového množství mléka vyrobeného v dotyčných státech, ze kterých pocházely sdružené výrobcní jednotky. Pouze v případě zemí, jejichž výroba je v porovnání se státy EU zanedbatelná, by mohla platit 75% hranice.

Nezměněnou by parlamentní zpravodaj naproti tomu ponechal v rámci EU horní hranici ve výši 3,5 % celoevropské produkce mléka. Národní úřady pro hospodářskou soutěž by měly v každém případě využívat svého práva, při oprávněném podezření z deformování konkurenčního prostředí zahájit šetření a to i v případě, že nedojde k prolomení horní hranice.

Nicholson chce prvovýrobcům mléka, kteří dodávají mléko do privátních mlékáren vymoci právo požadovat písemnou smlouvu obsahující minimálními požadavky, i když se členský stát vysloví proti zavedení smluvního závazku. Mlékárnám by měla zůstat možnost buď na smluvní podmínky přistoupit nebo takový obchod odmítnout. Zemědělský výbor by měl hlasovat o tomto návrhu 23. nebo 24. května.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info