Souhrn událostí uplynulých dní –15.3.2010

EK povolila bezcelní dovoz cukru

Od tohoto týdne mohou producenti cukru v členských zemích EU zažádat o exportní licenci na cukr nepodléhající kvótám. Díky této možnosti by mělo dojít ke zlepšení nabídky cukru v průběhu stávajícího hospodářského roku. Kromě toho EU otevřela importní kontingent pro 300 000 tun cukru ze světového trhu. Od začátku dubna do konce září může být tento druh zboží dovážen bezcelně.

Hodnocení bezpečnosti karamelů (potravinářských barviv)

Vědecký panel pro potravinářské přídatné látky a nutriční zdroje přidávané k potravinám Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (ANS EFSA) vyhodnotil bezpečnost skupiny karamelů (barviv schválených pro používání v potravinách v Evropské unii). Jedná se o karamel E150a, kaustický sulfitový karamel E150b, amoniakový karamel E150c a amoniak - sulfitový karamel E150d.

Brusel uvažuje o zákazu tašek z plastu na jedo použití

Plastové tašky na jedno použití by mohly být v Evropské unii v budoucnu zakázány. Evropská komise se v úterý nechala slyšet, že se hodlá vážně zabývat "explozí" v jejich výrobě a používání. Zvažovat bude i jejich celoevropský zákaz. "Produkce a používání plastových tašek na jedno použití se prudce rozrostly," prohlásil na pondělní tiskové konferenci v Bruselu eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik. To je podle něj vidět v přírodě i na mořích. Situace je podle něj dlouhodobě neudržitelná.

Zemědělský svaz: Česko již není soběstačné v produkci mléka

Česká republika již není soběstačná v produkci mléka. Výroba mléka v přepočtu na osobu loni dosáhla 238 litrů, průměrná spotřeba je přitom zhruba o 12 litrů vyšší. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Podle odhadů svazu Česko v aktuálním kvótovém roce, který trvá od začátku loňského dubna do konce letošního března, nenaplní národní kvótu na produkci mléka ve výši 2,83 miliardy litrů téměř z deseti procent. Kvóty nesplňuje většina zemí Evropské unie.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info