Francie a Španělsko chtějí podpořit chovatele prasat

Španělské a francouzské ministerstvo zemědělství se snaží ulehčit chovatelům prasat jejich obtížnou situaci vyvolanou vysokými náklady na krmení.

Ve Španělsku a Francii již několik měsíců trpí chovatelé vysokými náklady na krmení. Na podporu tohoto odvětví nyní plánuje španělské ministerstvo zemědělství přijetí daňových a finančních opatření, reagujících na požadavky odvětví v návaznosti na státní podpůrný program. Evropská komise již dala Madridu zelenou k dovozu přibližně 3 mil. t obilovin se sníženou celní sazbou. Bylo možné dovézt ječmen se sníženým clem o 12 €/t a pšenice o 16 €/t. Současně bylo možné využít privátní uskladnění vepřového masa. Z celkového množství 141 000 t bylo ve Španělsku uskladněno 28 000 tun masa. Kromě toho zřídilo madridské ministerstvo zemědělství v uplynulém týdnu pracovní skupinu, která má za úkol prozkoumat možnost daňových a úvěrových úlev a také přímé podpory.

Ve Francii připravuje ministerstvo zemědělství národní program pro zvlášť problémové podniky. Prezident příslušného profesního sdružení (FNP) Jean-Michel Serres počítá v rámci tohoto programu přibližně se zastavením provozu ve 400 podnicích. Nicméně je realizace akčního plánu vázána na udělení souhlasu ze strany Evropské komise. Francie by pomocí tohoto programu chtěla dosáhnout snížení produkce vepřového masa minimálně o 3 procenta. Další podmínkou pro schválení ze strany Bruselu je podle prezidenta FNP spolufinancování jak z privátních fondů tak i z veřejných zdrojů. Zda a jak se podaří uvolnit ze státního rozpočtu částku přibližně ve výši 7 až 8 mil. €, je ale ještě otevřenou otázkou. Z privátní sféry by mohly finanční prostředky vzejít z prodeje podnikových budov. (AgE)

Spanien und Frankreich wollen Schweinehalter unterstützen

[2011-03-15], www.topagrar.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info