Budějovický Budvar začal používat nevratné sudy

Budějovický Budvar začal používat nevratné sudy KeyKeg, ve kterých bude dodávat pivo zejména do vzdálených zemí. Jejich zavedení by pivovaru mohlo pomoci posílit jeho pozice ve vzdálených turistických destinacích a v zemích, kde je s vratnými sudy problém. Pro tuzemský trh se s nimi nepočítá, řekla dnes novinářům vedoucí oddělení exportních prodejů pivovaru Renata Pánková.

Budvar je zřejmě první z velkých českých pivovarů, který tento systém jednocestných sudů zavedl. Některé menší pivovary nevratné sudy mají, používají ale jiný systém.

První zkušební dodávku Budvar směřoval do ruského Novosibirsku. Reakce byly vesměs pozitivní, uvedla Pánková. Nevratné sudy bude pivovar vozit do zemí vzdálených 1000 a více kilometrů, kromě Ruska také například do Číny, Austrálie, na Nový Zéland. Jednocestné sudy se uplatní tam, kde je drahá doprava, komplikovaná distribuce nebo v místech, kam by s vratnými sudy vůbec nepronikli, podotkla Pánková. Výhodné jsou také pro sezonní provozovny v turistických oblastech, využít je lze i v politicky nestabilních oblastech.

Díky novému nevratnému sudu se zjednoduší distribuce, odpadá zpětná doprava nebo administrativa spojená s vyřizováním záloh. Manipulace se sudy je jednoduchá a pro jejich použití není třeba nové výčepní zařízení. Pro letošní rok by Budvar chtěl v jednocestných sudech prodat minimálně 2500 až 3000 hektolitrů piva, doplnila Pánková.

Sudy KeyKeg od nizozemské firmy jsou o objemu 20 a 30 litrů. Pivo se plní do vnitřního sterilního vaku, který je vyroben ze speciální vícevrstvé fólie. Do vaku se tak nedostanou žádné nežádoucí plyny, které by negativně ovlivnily kvalitu piva, uvedl sládek Budvaru Adam Brož. Pivo v něm v původní kvalitě vydrží šest měsíců, stejně jako v nerezovém sudu. Vak chrání další dva obaly. Celý sud je možné po rozebrání recyklovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info