Souhrn událostí uplynulých dní –17.3.2010

Sucho a holomrazy: zemědělci počítají škody na polích

Únorové a březnové holomrazy se podepsaly na ozimech. Odnesly to především porosty řepky. Nyní se řepka z polí skoro ztratila, zemědělci se rozhodují, co s plochami udělat. Někde zlikvidují téměř jednu třetinu osetých ploch. To samozřejmě znamená nemalé ztráty a další náklady na nové osetí ploch. První dva měsíce byl průběh zimy ideální. Na polích ležela vysoká sněhová pokrývka. Když sníh v lednu slezl, pole se zelenala. Následující holomrazy způsobily to, že řepka vymrzla, a ta, co nevymrzla, postupně uschla.

Šest organizací žádá MZe o odložení vypsání tendrů LČR na červen

Šest organizací, převážně z prostředí dřevozpracovatelského průmyslu a lesnictví, dnes vyzvalo dopisem ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS), aby odložil vypsání velkého tendru na práce ve státních lesích v roce 2012 až na červen. Podle Fuksy má být naopak vypsán již do konce března. Signatáři dopisu také požadují neodkladné zahájení diskuse k dopadům dlouhodobé hospodářské koncepce státního podniku Lesy České republiky, takzvané Dřevěné knihy, na jejíž základě mají být tendry vypsány, do lesnicko-dřevařského sektoru.

Dovoz jablek do ČR loni rekordní, pěstování jablek hrozí úpadek

Dovoz konzumních jablek do České republiky loni vzrostl o 28 procent na rekordních 79.430 tun. Dovozy jablek se výrazně zvýšily v posledních pěti letech a loňský rok trend potvrdil. Podle ovocnářů obor pěstování jablek v Česku ztrácí konkurenceschopnost a hrozí mu úpadek. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Soud opět projedná odvolání v kauze prodeje údajně zkaženého masa

Městský soud v Praze se bude znovu zabývat případem prodeje údajně zkaženého masa v obchodu Hypernova v pražských Nových Butovicích. Obvodní soud pro Prahu 5 v kauze již dvakrát zprostil obžaloby Jiřího Kaleše, Jiřinu Šajánkovou a Petra Voráčka, kteří podle státního zástupce v roce 2005 opakovaně manipulovali s dobou trvanlivosti masa a masných výrobků. V případě prokázání viny jim za ohrožování zdraví závadnými potravinami hrozí až dva roky vězení.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info