Výroba českého mléka není výnosná, zatím však neházíme krávy do žita!

Podle Asociace soukromého zemědělství (ASZ) nelze stav českého mlékárenství a chovu krav na mléko poměřovat pouze mírou české soběstačností produkce mléka. Důležité je nejen jaké množství kvalitního mléka jsme schopni vyrobit, ale také prodat. Bílá základní potravina dává práci desetitisícům Čechů.

„Z pohledu výrobce mléka, musím říct, že výroba zisková není a prodělávat nelze dlouhodobě. Navíc nemalé náklady musíme vynakládat na investice, které si vyžadují stále "zelenější" předpisy unie. Z tohoto důvodu další snižování výroby mléka může opravdu nastat,“ vysvětluje farmářka a předsedkyně komoditní rady pro mléko Asociace soukromého zemědělství Květa Mošnová, zároveň však dodává, že dobrovolně mléčný trh neopustí. Také ostatní sedláci ASZ aktivně vyhledávají způsoby, jak nabídnout české mléko přímo zákazníkům. Stále více z nich využívá možností prodeje ze dvora, mlékomatů, účastní se farmářských trhů, nebo rozváží mléko přímo k lidem.

Pokles výroby mléka a obecně živočišné výroby neodstartovala ekonomická krize. Započal nastavením dotačních pravidel po vstupu České republiky do Evropské unie, kdy se stalo ekonomičtějším redukovat pracnou a nákladnou živočišnou výrobu na minimum a soustředit se na rostlinnou výrobu spojenou s využívání plateb na plochu. Další snížení způsobil pokles cen, který dopadl paradoxně více na ty podniky, které výrobu mléka neopustily, ale investovaly do modernizace a do konkurenceschopnosti. Velký vliv na tvorbu cen mléka má chování obchodních řetězců, které mají rozhodující postavení na trhu. Důležitou roli pro budoucnost českého mléka mají však samotní zákazníci při každodenních nákupech. Jejich volba ovlivňuje, zda součástí tradiční české venkovské krajiny budou pasoucí se krávy a zda, si deseti tisíce Čechů zaměstnaných nejen v zemědělství, ale i v mlékárnách nebudou muset hledat nové zaměstnání.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info