Evropští zemědělci odmítají liberalizací obchodu mezi EU a sdružením zemí MERCOSUR

Rada ministrů zemědělství jednala také o liberalizaci obchodu mezi EU a sdružením zemí MERCOSUR o další liberalizaci obchodu. Evropští zemědělci sdružení v COPA/COGECA se postavili ostře proti tomuto kroku.

COPA /COGECA upozorňuje ve své zprávě, že náklady spojené s liberalizací obchodu s hovězím masem, by dosáhly výše 25 mld. EUR. Již požadavky MERCOSUR z roku 2006 způsobily ztráty ve výši 9 mld. EUR. Na příklad, výrobní náklady na produkci hovězího masa v Brazílii dosahují výše 81 EUR/100 kg živé váhy, což je asi 1/3 nákladů na výrobu v Itálii - 233 EUR/100kg. Ve Francii dosahují výrobní náklady výše 221 EUR/100 kg živé váhy v porovnání s pouhými 73 EUR/100 kg v Argentině.

Vážně ohrožen je také sektor produkce drůbežího masa, zejména pak obchod s čerstvým a konzervovaným masem. Odhadované náklady na liberalizaci obchodu by dosáhly výše 6 mld. EUR.

Liberalizace obchodu by měla také ekonomický dopad na pěstitele kukuřice ve výši 1-3 miliony EUR s celkovým propadem cen v silném produkčním-sklizňovém období v zemích MERCOSUR. Tato situace by mohla vést ke strukturálnímu propadu v pěstování obilovin v celé EU.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info