Souhrn událostí uplynulých dní –18.3. . 20.3.2010

Závěry Předsednictví k budoucnosti SZP podpořila kvalifikovaná většina členských států včetně Česka

Konečný text Závěrů k budoucí podobě Společné zemědělské politiky reflektuje pro ČR klíčová témata, jakými jsou odmítnutí diskriminace podniků na základě jejich velikosti, dosažení spravedlivých podmínek v rámci I. pilíře a dále odstranění historických referencí. Závěry, jež podpořila kvalifikovaná většina členských států, představují přijatelný kompromis, který Česko mohlo akceptovat.

Zemědelci již začali se setím

Minimálně deset dní oproti loňskému roku mají náskok zemědělci na Litoměřicku se setím jarních plodin. Teplejší počasí v uplynulých dnech jim dovolilo pustit se do setí jarního ječmene a dalších plodin. „Kromě ječmene sejeme hrách a špenát. V podstatě máme zaseto, teď bychom potřebovali vláhu,“ říká Jan Jenčík, hlavní agronom bohušovického Agrokomplexu, který pěstuje zeleninu na sedmi stech hektarech v okolí Bohušovic, Prosmyk a Mlékojed.

Evropští zemědělci odmítají liberalizací obchodu mezi EU a sdružením zemí MERCOSUR

Rada ministrů zemědělství jednala také o liberalizaci obchodu mezi EU a sdružením zemí MERCOSUR o další liberalizaci obchodu. Evropští zemědělci sdružení v COPA/COGECA se postavili ostře proti tomuto kroku. COPA /COGECA upozorňuje ve své zprávě, že náklady spojené s liberalizací obchodu s hovězím masem, by dosáhly výše 25 mld. EUR. Již požadavky MERCOSUR z roku 2006 způsobily ztráty ve výši 9 mld. EUR. Na příklad, výrobní náklady na produkci hovězího masa v Brazílii dosahují výše 81 EUR/100 kg živé váhy, což je asi 1/3 nákladů na výrobu v Itálii - 233 EUR/100kg.

ČMSM:Zvýšení DPH u potravin ohrozí tuzemské farmáře a mlékaře

Zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u potravin a jím vynucené zdražení by dále zvýšilo dovoz mléčných výrobků do ČR a tím ohrozilo české farmáře, mlékaře i navazující odvětví. Uvedl to ve čtvrtek v tiskové zprávě Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM). Zdražení potravin může podle svazu také negativně ovlivnit zdravotní stav domácí populace.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info