Souhrn událostí uplynulého dne – 21. 3. 2011

Ministr podpoří rozvoj farmářských trhů

Ministr Tomáš Chalupa se zúčastnil oslavy prvních narozenin farmářských trhů v Praze - Dejvicích, u jejichž zrodu stál jako tehdejší starosta Prahy 6. Trhy se v loňském roce úspěšně ujaly nejen v Praze, ale v celé České republice. „Nikdo z nás, kteří první trhy připravovali, nečekal takový úspěch,“ řekl na slavnostním zahájení dalšího ročníku trhu ministr Tomáš Chalupa. „Nápad se osvědčil a já chci ve své stávajíci funkci podpořit vznik dalších trhů, i mimo hlavní město,“ dodal.

Slovinsko i Česko prosazují jednodušší a méně byrokratická pravidla budoucí Společné zemědělské politiky

Ministr zemědělství, lesnictví a potravinářství Slovinské republiky Dejan Židan jednal v Praze se svým českým protějškem Ivanem Fuksou o stanoviscích obou zemí k budoucí podobě Společné zemědělské politiky a také o zkušenostech se zákonem o významné tržní síle. Dohodli se i na spolupráci v sektoru živočišné výroby. Slovinsko i Česko shodně považují za svou prioritu zjednodušení pravidel příští Společné zemědělské politiky, aby pro zemědělce neznamenala zvýšení byrokratické zátěže, a tím i vyšší náklady.

Rostoucí příjmy zemědělců

Příjmy zemědělců v Evropské unii by do roku 2020 měly výrazně stoupnout. To vyplývá z aktuální studie EU. V roce 2020 by mohli zemědělci vydělávat přibližně o 20 procent více než v průměru let 2005 až 2009. Vývoj v jednotlivých zemích však bude vypadat odlišně. Zatímco zemědělci v západní Evropě (EU-15) se v roce 2020 budou moci těšit jen z nárůstu necelých 10 procent, nárůst ve dvanácti východoevropských přístupových zemích by mohl dosáhnout téměř 45 procent.

Zájem o čerstvé potraviny z farem stoupá

Zájem o domácí zeleninu, ovoce, maso, mléko, med či jiné potraviny už není jen doménou lidí z velkých měst, kteří se rozhodli zdravě jíst. Stále více lidí i z malých obcí při svých cestách zastaví někde nedaleko svého domova u „dvora“, aby si u zemědělce koupili čerstvou zeleninu, domácí brambory, med, anebo třeba domácí jogurty. Ve žďárském okrese existuje překvapivě velké množství takzvaných prodejců ze dvora. Někteří z tamních zemědělců se však ekologickému zemědělství věnují i profesionálně.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info