Banky nabízejí finanční služby na míru venkovu

Podnikání v zemědělství je v mnohém specifické. Tím, že je závislé na sezoně, počasí i úrodě, potřebuje zvláštní přístup i v oblasti peněžních služeb.

Pryč jsou časy, kdy se zemědělská činnost omezovala jen na samotné hospodaření. Dnes musí podnikatel – zemědělec zahrnout do své činnosti i další úkony, jako je jednání s dodavateli techniky a odběrateli, zajišťování financování provozu a všechny další povinnosti, související s provozem soukromé firmy.

I zemědělci, stejně jako jiní podnikatelé, musejí investovat do rozvoje podniku.

Navíc jsou však na ně kladeny i další požadavky evropské i státní legislativy.

Investiční úvěry

Koupě nového stroje, rekonstrukce stáje či postavení bioplynové stanice představují dlouhodobou investici, která si mnohdy vyžaduje financování prostřednictvím úvěru. Ty investiční tvoří zhruba osmdesát procent všech poskytnutých finančních prostředků; zhruba pětinový objem pak připadá na financování provozních potřeb.

To souvisí s dotační politikou, kdy jsou investice podporovány jednak Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem, jednak Programem rozvoje venkova.

„Očekáváme, že v budoucnu vzroste zájem o provozní financování. Pro zemědělce je přitom podstatné, aby splátkový kalendář investičních i provozních úvěrů byl přizpůsoben sezónnímu charakteru výroby,“ říká Mojmír Severin, ředitel sektoru zemědělství GE Money Bank.

Úvěrové produkty určené běžným podnikatelům nejsou na rozdíl od těch zemědělských vázány na dotace, proto v těchto případech banky vyžadují větší záruky.

Sledují například délku podnikání a vyžadují daňová přiznání.

Pro produkty určené rolníkům je naopak vedle individuálního splátkového kalendáře příznačná také velká variabilita zajištění úvěru. Zemědělci mohou ručit například nemovitostí, movitou věcí, pohledávkami, základním stádem i zemědělskými plodinami, na které jsou vystaveny skladové listy.

Vlastnictví půdy

Jednou z rozhodujících otázek pro každého zemědělce je vlastnictví zemědělské půdy. Ta je velmi žádanou komoditou, protože od ní se odvíjí další rozvoj hospodaření.

V České republice přitom zemědělci z devíti desetin hospodaří na pronajaté půdě. Nákup zemědělské půdy by měl být cílem každého zemědělce také vzhledem k tomu, že v poslední době ji často skupují zahraniční investoři.

V rámci nového programu „Podpora nákupu půdy“ může zemědělec k úvěru na nákup půdy žádat i dotace, určené na krytí úroků z úvěru.

Jinou možností je podpora z Evropského fondu pro regionální rozvoj platného pro období 2007 až 2013. Výše takového úvěru většinou není omezena a je možné využít jej na celou kupní cenu zemědělské půdy se splatnosti až dvaceti let. Výhodou je, že úrokové sazby se sjednávají individuálně a že mohou být fixní nebo i plovoucí. Vedle nákupu zemědělské půdy zemědělci často řeší i problém, jak se vypořádat s vlastnictvím zemědělských strojů. Pochopitelně, dlouhodobě je výhodnější kvalitní techniku vlastnit, než si stroje pronajímat.

Banky, které se zabývají financováním zemědělské techniky, ve svých produktech zohledňují sezónnost zemědělského odvětví a zákazníkům nabízejí splátkový kalendář s odlišnou výší splátek v létě a v zimě, kdy jsou zpravidla nižší.

Na polní techniku je možné čerpat prostředky z různých dotačních titulů a dále je možné využít také čtyřprocentní dotaci úroků z programu „Zemědělec“.

Nové trendy

V poslední době se čím dál více objevují také projekty na financování výstavby zemědělských bioplynových stanic, ale i staveb nebo rekonstrukcí zemědělských objektů. Prostředky na tyto projekty lze čerpat v rámci „Programu rozvoje venkova“.

Čerpání z fondů Evropské unie není zcela jednoduchý proces, ale rozhodně by byla škoda možnosti nevyužít pouze kvůli administrativní náročnosti tohoto kroku. „Zemědělci by v souvislosti s evropskými dotacemi měli hledat takové partnery, kteří jim poskytnou kompletní služby. Ty by měly obsahovat především konzultace o možnostech financování a pak nalezení vhodného programu podpory. Velmi užitečná je také pomoc při zpracování žádosti a návrh financování projektu, ale také průběžné hodnocení realizace projektu,“ tvrdí Mojmír Severin.

Rozdíly v bankovních produktech pro běžné podnikatele a zemědělce jsou zásadní a odrážejí odlišný styl podnikání v zemědělství.

Podnikatelé v zemědělství by si měli vždy pečlivě projít nabídku financování a vybrat si partnera, který má v tomto ohledu prokazatelně dostatek zkušeností.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info