Výzkum zaměřený na sklizeň obilovin

Projekt „Kvalitativně diferencovaná sklizeň obilovin“ byl na berlínské Humboldtově universitě oceněn v rámci soutěže „365 míst v zemi nápadů 2011“. Jak uvedl minulý týden Spolkový ústav pro zemědělství a výživu (BLE) jako nositel projektu, vědci zemědělsko-zahradnické fakulty a vestfálský výrobce zemědělských strojů CLAAS společně zkoumají možnosti, jak již během sklizně zjišťovat kvalitu obilovin a přímo na sklízecí mlátičce separovat zrno podle vlastností.

„S pomocí infračervené spektroskopie by mohl být zaznamenáván obsah proteinů v zrnu a na základě toho by rozdílné partie měly být směrovány do různých sekcí zásobníků zrna“, objasnila Hilke Risius z berlínské university. První polní pokusy s prototypem proběhly nadějně. V příštích letech bude výkon systému optimalizován pomocí nových senzorů. V budoucnu by tak již během sklizně mohla být také stanovena možná kontaminace obilovin mykotoxiny a kontaminované partie izolovány. Prestižní celoněmecká inovační soutěž „365 míst v zemi nápadů“ probíhá již od roku 2006. Patronem soutěže je spolkový prezident.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info