Farma, kde se těží písek a teče nafta. A chovají se tu i vepři

Majitelé rodinné firmy Agross v Klíčanech u Prahy se zabývají mnoha zdánlivě nesourodými činnostmi. Patří mezi ně prodej pohonných hmot, provoz pískovny, obdělávání půdy i chov prasat a slepic.

Historie farmy, která je aktivním členem Asociace soukromého zemědělství, sahá do roku 1936, kdy zde na 126 hektarech hospodařili manželé Matěj a Blažena Prchalovi. Vroce 1949 se v důsledku společenských změn museli s hospodářstvím bez nároku na náhradu rozloučit.

„Po letech se v restituci o hospodářství přihlásila babička. Majetek se jí vrátil v nepříliš dobrém stavu, přesto se rozhodla, že vytrvá a začala tu smýmotcem znovu podnikat,“ popisuje osud farmy člen čtvrté generace sedláků v Klíčanech Ondřej Bačina.

Dodává, že babička získala hospodářství i pozemek s těžební jámou a ložiskem písku.

Rodina se rozhodla v těžbě pokračovat a zabezpečit si tak další zdroj příjmů, který by vyrovnal možný občasný neúspěch v pěstování plodin, což se v zemědělství nedá nikdy vyloučit.

Krok za krokem

Statek se začal postupně rozrůstat o pronajímané a nakupované pozemky nehospodařících vlastníků z okolí, takže v dnešní době dosahuje výměra orné půdy téměř tisíce hektarů.

Pro obhospodařování těchto rozsáhlých pozemků a vůbec pro fungování celé farmy je potřeba,mimojiné, i mnoha litrů pohonných hmot.

„Pokud jsme už museli splnit nepřeberné množství předpisů týkajících se skladování a manipulace s naftou i benzínem, byla by škoda neposkytnout malou čerpací stanici i lidem z blízkého okolí,“ vysvětluje vznik rodinné čerpací stanice Ondřej Bačina.

Obchůdek u benzinové stanice nabízí přitom nejen základní potřeby pro automobilisty, ale také čerstvá vejce, brambory, zrniny a včelařské produkty z vlastní produkce. „Tato kombinacemávelký úspěch. Lidé, kteří u nás tankují, si často odvážejí i potravinový nákup,“ pochvaluje si spojení prodeje benzínu a potravin Ondřej Bačina.

Výrobky farmy Agross můžete ochutnat i na farmářských trzích, například v Praze. Kzakoupení jsou také v síti malých obchůdků ve středních Čechách.

Oblíbenost si hospodářství získává i u milovníků domácích zabijaček – ti totiž využívají možnosti koupit si už vykrmeného vepříka.

Pšenice a ječmen

Napolích statku se pěstuje potravinářská pšenice, sladovnický ječmen, kukuřice, oves, řepka a další plodiny i pro účely množení. Bačinovi přitom pečlivě dodržují postupy k zachování úrodnosti půdy. Nadbytečnému hnojení brání například systém „precizního zemědělství“, který vyhodnocuje živiny v každém místě pole.

Farma Agross se podílí také na vzdělávání budoucích zemědělců, které v rámci návštěv a seminářů seznamuje s chodem hospodářství.

Vítají v ní i ohlášené návštěvníky, kteří by se rádi přesvědčili, jak to chodí na takové zemědělské usedlosti.

Autor: Barbora Mocová

Článek otištěn v Denících Bohemia.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info