USA zablokovaly dovoz čerstvých potravin z oblasti kolem Fukušimy

Spojené státy jako první země zastavila dovoz čerstvých potravin ze čtyř japonských prefektur kolem jaderné elektrárny Fukušima a stejný krok zvažuje Jižní Korea. Opatření v noci na dnešek našeho času oznámil americký Úřad pro potraviny a léky (FDA). Reagoval tím na obavy z toho, že by se do obchodní sítě mohly dostat potraviny kontaminované únikem radiace po zemětřesení a cunami v severovýchodním Japonsku z 11. března.

USA zablokují dovozy mléka a čerstvého ovoce a zeleniny z prefektur Fukušima, Ibaraki, Točigi a Gunma, sdělila FDA. Jižní Korea "aktivně" zvažuje zákaz dovozu více položek potravin ze stejných prefektur, sdělil agentuře Reuters nejmenovaný činitel korejského Úřadu pro potraviny a léky.

Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) na začátku týdne uvedla, že radioaktivní prvky zjištěné v některých japonských potravinách představují větší problém, než se zprvu zdálo. Případy kontaminované zeleniny, mléka a vody vyvolávají obavy v celém regionu, japonské úřady a další experti však ujišťují, že naměřené úrovně radiace zdraví ohrozit nemohou.

Japonská vláda o víkendu zakázala prodej mléka pocházejícího z prefektury Fukušima a špenátu a ovoce kaki ze tří sousedních prefektur oblasti poté, co v nich bylo naměřeno nadlimitní množství radiace. WHO neví, zda se potraviny z oblasti kolem Fukušimy dostaly do ostatních zemí, určitě se však podle ní dostaly z kontaminované zóny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info