Stát uvolní 300.000 tun obilí pro výrobce krmiv

V letošním roce stát půjčí ze svých rezerv výrobcům krmiv pro hospodářská zvířata až 300.000 tun obilí. Krmiváři budou muset půjčené obilí státu do konce roku vrátit z letošní sklizně. Výrobci krmiv, hlavně chovatelé prasat a drůbeže, se od začátku roku potýkají s nedostatkem obilí vhodného pro zpracování na krmivo. Podle informací ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR) však z materiálu, který ministři odsouhlasili, vypadla možnost využití části obilí pro mlýny a všechno obilí má být k dispozici pouze výrobcům krmiv.

Podmínkou půjčky je bankovní garance za cenu, za kterou v případě nevrácení půjček bude moci Správa státních hmotných rezerv obilí ze sklizně 2011 nakoupit, tak aby jí nevznikly ztráty. Z dlouhodobých zkušeností vyplývá, že v předsklizňovém období mohou požadavky dosahovat zmíněných 300.000 tun.

Otevření státních sýpek by mělo zastavit vzestup ceny krmných směsí, která letos v lednu podle odhadu Agrární komory meziročně vzrostla o 40 až 60 procent. Výkupní cena vepřového masa se snížila z loňských 27 korun za kilogram na pouhých 22 korun za kilogram.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info