Potraviny v Maďarsku výrazně zdražily

V Maďarsku se potýkají s nárůstem cen potravin, které v průběhu roku celkově vzrostly o 40 %.

V Maďarsku došlo v průběhu jednoho roku k výraznému nárůstu cen potravin. Spekulace, korektura hloubky krize a výpadky způsobené špatným počasím vedly ke zvýšení cen potravin téměř o 40 %, jak se uvádí v deníku Pester Lloyd.

Na zvýšení cen potravin se největší měrou podílely především obiloviny a brambory, jejichž ceny vzrostly o 70, resp. 90 %. Všechny produkty rostlinného původu dohromady stojí nyní o 57,6 % více v porovnání s loňským rokem, zatímco produkty živočišného původu a živá zvířata podražily pouze o 10 %. V průběhu jediného měsíce vzrostla cena pšenice o 17 %; v porovnání s dubnem roku 2010 se její cena zdvojnásobila.

Cena technických plodin v lednu stoupla v meziročním srovnání o 35 %, cena olejnin o 68 %. Zelenina je nyní dražší o 17,4 %, ceny ovoce včetně vinných hroznů se zvýšily o 55,5 %.

Za jatečná prasata výkrmci nyní dostávají o 2,3 % více v porovnání s lednem 2010, za jatečný skot o 37 % více. Důvodem jsou stoupající ceny krmiv. Drůbež je v obchodech dražší o 8,3 %. V průběhu roku sice došlo ke zvýšení ceny vyplácené producentům za mléko o 21,6 %, ale stále to nestačí k pokrytí výrobních nákladů.

Deník odhaduje, že stoupající ceny potravin budou v příštích měsících na pořadu dne v celé Evropě. Ve východní Evropě ale, kde proti sobě stojí výrazně nižší příjmy a téměř stejně vysoké ceny jako v Evropě západní, pocítí nárůst cen potravin zvlášť citelně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info