Na prameni kakaa sedí Gbagbo

Někteří obchodníci s kakaem se připravují na zaplacení exportní daně režimu Laurenta Gbagba, bývalého prezidenta Pobřeží slonoviny, který po listopadových volbách odmítá odstoupit.

Kakaové společnosti se obávají, že Gbagbo by mohl zabavit a zničit 400 tisíc tun kakaa v celkové hodnotě 1,3 miliardy dolarů, pokud nezaplatí do konce března. Pobřeží slonoviny je největším světovým vývozcem kakaových bobů, jeho produkce tvoří 40 procent světové sklizně.

Alassane Ouattara, mezinárodně uznaný vítěz listopadových prezidentských voleb, a Evropská unie nařídili v lednu producentům zastavit vývoz kakaa, aby tak připravili Gbagba o příjmy z vývozní daně.

Ricardo Leiman, generální ředitel hongkongského komoditního obchodníka Noble Group, ale řekl v rozhovoru pro deník Financial Times, že pokud bude na konci března u moci stále Gbagbo, jeho společnost mu vývozní daň zaplatí. Výroky ředitele Leimana vyvolaly zděšení v komunitě obchodníků s kakaovými boby. Většina dalších společností dále trvá na tom, že daně neuhradí.

Cena kakaa v posledních týdnech padala z rekordních 2346 liber za tunu, protože obchodníci věří, že zásoby z Pobřeží slonoviny se nakonec na trh dostanou. Na druhé straně již ale zajišťují nákup opcí, aby se ochránili v případě rychlého růstu cen.

Pokud by kakaové společnosti daň uhradily, přišel by si Gbagbo na 300 milionů dolarů. Podle diplomatů potřebuje na udržení loajality armády a úředníků měsíčně 150 milionů dolarů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info