Češi pijí speciální piva čím dál víc

Členské pivovary Českého svazu pivovarů a sladoven vyrobily v loňském roce 15,7 milionu hektolitrů piva, což bylo o 7,9 procenta méně než v roce 2009.

Nejvíce klesla produkce výčepních piv, která byla bezmála o 13 procent meziročně nižší. Informace včera zveřejnil svaz.

Vinna je spotřební daň

„Vývoj výroby piva v České republice jednoznačně přičítáme ekonomické krizi minulých let a především dopadu zvýšení spotřební daně na pivo, které se projevilo zvýšením cen a následným poklesem poptávky,“ zdůvodnil pokles výstavu ředitel svazu Jan Veselý.

O čtyři desítky procent více naopak loni pivovarníci uvařili speciálního piva, které se mezi českými pivaři těší stále větší oblibě.Z Česka loni členské pivovary svazu vyvezly 2,8 milionu hektolitrů zlatavého moku, o 4,2 procenta méně než předloni. Největším dovozcem českého piva zůstává Německo, následované Slovenskem, Švédskem, Anglií a Ruskem.

Výrazných změn doznává tuzemský pivní trh i z hlediska obalů. Zatímco produkce piva v lahvích, sudech, cisternách a plechovkách na domácím trhu klesá, jejich export roste. Dramaticky naopak stoupá distribuce piva v PET lahvích, a to jak v tuzemsku, tak směrem do zahraničí.

Malých přibývá

Loňské výsledky zahrnují údaje o výrobě 22 členských pivovarů svazu. V ČR jsou v současné době více než čtyři desítky průmyslových pivovarů. Členové svazu podle Veselého uvaří zhruba 90 procent celkové tuzemské produkce.

V Česku v posledních letech houfně přibývá také malých restauračních pivovarů. Podle Veselého je jich již 99 a toto číslo bude dále růst. Jejich celkový tržní podíl je však zanedbatelný. „Je to zajímavé, je to oživující, my tomu fandíme, ale nemá to žádný zásadní vliv na trh,“ uvedl Veselý.

V roce 2009 členské pivovary svazu vyrobily 17,02 milionu hektolitrů piva, což bylo o šest procent meziročně méně. Produkce všech českých pivovarů předtím nepřetržitě rostla od roku 2001 do roku 2007, kdy dosáhla rekordních 19,9 milionů hektolitrů, v roce 2008 klesla o půl procenta.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info