EU zpřísňuje kontroly japonského jídla, zkontroluje radioaktivitu

Evropská unie rozhodla o zpřísnění kontrol radioaktivity u potravin dovážených do Evropské unie z Japonsko, které se po ničivém cunami a zemětřesení potýká s krizí s reaktory v jedné z elektráren. Na svém webu o tom píše Evropská komise.

Přísnější kontroly se budou týkat potravin a krmiva z 12 provincií, které jsou nejvíce zasaženy dopady problémů v jaderné elektrárně Fukušima. Testovány na obsah radioaktivní látky budou muset být ještě před tím, než opustí Japonsko. Budou muset mít také od tamních úřadů doklad, že neporušují unijní pravidla.

Navíc po příjezdu do Evropy bude nejméně deset procent z nich namátkově kontrolováno. Další kontroly se budou týkat i produktů z dalších 35 japonských prefektur, u nichž by mělo být kontrolována náhodně pětina dovážených potravin.

Komise nicméně v dnešním prohlášení také podotkla, že rizika plynoucí pro evropské občany ze současné jaderné japonské krize nejsou v tomto směru příliš velká. Jednak je omezeno množství druhů potravin, které mohou být do EU dováženy. Třeba u ovoce a zeleniny takovéto exporty loni dosáhly z celého Japonska, nejen ze zmiňovaných 12 prefektur, představovaly zhruba 9000 tun.

Podle posledních informací japonské úřady podnikly nezbytné kroky k zajištění bezpečnosti potravin, uvedla také komise. Dovozy zemědělských produktů z Japonska loni dosáhly hodnoty 187 milionů eur, z toho 18 milionů eur se týkalo ryb a rybího průmyslu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info