Každý čtvrtý žampion v EU je vypěstován v Polsku

V Polsku loni vyrostlo čtvrt milionu tun žampionů. Podle šéfa Svazu pěstitelů hub Krystiana Szudyga to předsavuje více než šestiprocentní nárůst oproti roku 2009, kdy Poláci na trh dodali 235 tisíc tun bílých hub. S touto bilancí je Polsko podle Szudygy první v Evropské unii.

Státy EU vypěstují milion tun žampionů ročně. Dlouho bylo největším pěstitelem Nizozemsko. Ještě v roce 2000 tam vyrostlo 275 tisíc tun žampionů, ale v roce 2008 už Holanďané vyprodukovali jen 255 tisíc tun.

Polsko by každopádně mělo být největším exportérem. Podle Szudygy odejde do zahraničí „více než polovina celkové produkce“, tedy více než 125 tisíc tun. Bonnská společnost Agrarmarkt Informations Gesellschaft uvádí, že Polsko může vyvézt dokonce 150 tisíc tun, tedy o 22 procent více než v roce 2009.

K nejdůležitějším odbytištím patří Rusko, kam se vyváží kolem padesáti tisíc tun žampionů ročně. V rámci unie odchází nejvíce hub do Německa, Nizozemska, Francie, Velké Británie, Bulharska a Rumunska. Szudyga tvrdí, že letos bude možné polské žampiony poprvé zakoupit také ve Spojených státech.

V samotném Polsku jsou přitom žampiony méně populární než v ostatních evropských zemích. Průměrná roční spotřeba na osobu činí 1,8 kilogramu, zatímco například ve Španělsku je skoro dvojnásobná, Svaz pěstitelů hub proto plánuje vydat kolem 1,3 milionu zlotých (zhruba 8,5 milionu korun) na popularizaci hub ve vlastní zemi.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info