V Olomouckém kraji loni klesly stavy drůbeže skoro o polovinu

V Olomouckém kraji loni meziročně klesly stavy drůbeže o téměř polovinu. Zatímco na konci roku 2009 zemědělské podniky z regionu chovaly 569.456 kusů drůbeže, v závěru loňského roku se jejich počet snížil na 290.938. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Farmáři redukují podle odborníků chovy drůbeže proto, že jsou nerentabilní.

Stavy drůbeže meziročně snížili zemědělci z většiny regionů. Nárůst statistici hlásí jen ve Středočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V celé zemi se loni počty drůbeže zvýšily o půl procenta na 24,1 milionu kusů.

"Zemědělci z regionu snižují stavy drůbeže kvůli tomu, že je produkce drůbežího nerentabilní. Farmáři tratí na levném dovozu, a to nejen z okolních zemí, především Polska, ale také z Asie," řekl už dříve ČTK ředitel olomoucké Agrární komory Miloš Porč.

Největšími domácími chovateli drůbeže jsou zemědělci ze Středočeského kraje a Prahy, Královéhradeckého a Jihomoravského kraje. Dohromady chovají více než polovinu celorepublikového počtu kusů. Farmářům z Olomouckého kraje patří z hlediska množství chované drůbeže čtvrtá příčka od konce.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info