Ekologičtí zemědělci projednali priority pro další období

Žádají Ministerstvo zemědělství ČR, aby ke zvýšení produkce biopotravin pomohlo například podporou marketingových aktivit

Zástupci ekologických zemědělců z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců včera na valné hromadě projednali prioritní otázky, kterými se budou zabývat v následujících měsících. Mimo jiné se soustředí na zviditelnění českých biopotravin.

„Ty by dle plánu v budoucnu měl spotřebitel jasně odlišit na první pohled“ okomentovala Kateřina Nesrstová, manažerka svazu PRO-BIO.

Dalším důležitým bodem včerejšího jednání byly také připomínky k novelám zákona o ekologickém zemědělství a veterinárního zákona. Ekologičtí zemědělci z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců také oficiálně zareagovali na připravované kroky Agrární komory ČR v oblasti zatížení intenzitou chovu hospodářských zvířat na hektar trvalých travních porostů.

Valná hromada reagovala na současnou situaci a přijala následující usnesení: „Na základě schválení Akčního plánu ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2011 – 2015, ekologičtí zemědělci připomínají ministerstvu zemědělství a vládě ČR, že zvyšování minimální intenzity zatížení nepřispěje ke zvyšování produkce biopotravin, kterou akční plán stanovil. Jsme důrazně proti navýšení limitů povinného zatížení zemědělské půdy z 0,2 na 0,35 VDJ/ha TTP a od roku 2012 na 0,5 VDJ/ha TTP, jsme však ochotni vést konstruktivní diskuzi o maximálním zatížení do 0,3 VDJ/ha TTP od 2013. Žádáme Ministerstvo zemědělství ČR, aby realizovalo zvýšení produkce biopotravin například formou podpory marketingových aktivit, zjednodušením veterinární legislativy pro umožnění porážky zvířat na farmě a následného odbytu formou přímého prodeje. “

V čele PRO-BIO svazu ekologických zemědělců se v budoucím období objeví nová krev. Vedení svazu si od tohoto kroku slibuje oživení. „V minulém období se výborně osvědčila spolupráce volených zástupců regionálních center, tedy ve většině případů poradců, a dovolených hospodařících zemědělců. Ti přináší podněty přímo z praxe a především zdravý selský rozum,“ uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. V radě PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců se tak objevil nově Josef Abrle mladší z Pavlova. Ten navíc bude reprezentovat velmi slibně se rozvíjející se oblast ekologického vinařství.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 581 farmářů, 75 bioprodejen a 275 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info