V Pardubicích bude farmářská prodejna s českými potravinami

Na začátku dubna se ve Smilově ulici v Pardubicích zákazníkům otevře prodejna s ryze českými potravinami. Farmářský obchod Český Grunt bude třetím v Česku a řetězec se postupně rozšíří i do dalších míst v republice. ČTK to řekl Jiří Málek ze společnosti Český Grunt CZ.

„Snažíme se mít ucelený sortiment domácích farmářských výrobků. Patří mezi ně mléčné výrobky, uzeniny, maso, pečivo, sezonní ovoce a zelenina, med, vína, mošty nebo vajíčka," uvedl. Do prodejny bude dodávat výrobky zatím asi 30 místních dodavatelů. Půjde o malé a střední farmáře a producenty.

„Dodavatelé podepsali prohlášení, že jde o české potraviny. Například u pečiva nebo masných výrobků jsme s nimi prošli jednotlivé komponenty, nestane se, že by část výrobku byla ze surovin z dovozu," řekl Málek.

Už loni otevřela společnost první prodejnu v Praze, později následoval farmářský obchod v Písku. Podle Málka se strategie osvědčila. Lidé mají o české potraviny zájem. V dalších letech by v každém kraji měla být minimálně jedna prodejna lokálních potravin. Zhruba pětina výrobků je v biokvalitě.

„V Pardubicích samozřejmě nebude chybět v sortimentu perník, který je pro město typický. Další místa v republice máme v jednání. Prodejny provozujeme jako franšízu," řekl Málek.Cenou podle něj obchody nemohou konkurovat supermarketům. Ale například u uzenin si zákazníci mohou být jistí, že obsahují správné množství masa podle receptury.

V Pardubicích už existují Selské trhy, které také nabízejí sezónní ovoce a zeleninu a místní potraviny. Pořádá je Pardubický pivovar ve svém areálu každou sobotu. Na nákupy tam o sobotách odhadem chodí 2 000 lidí.

Zdroj: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info