Souhrn událostí uplynulého dne – 28. 3. 2011

Madetě loni klesl export, u mléka to bylo o třetinu

Největšímu českému zpracovateli mléka, jihočeské Madetě, loni klesl vývoz. U mléka se export snížil zhruba o třetinu. Nižší exportní podíl v minulém roce byl ovlivněn zejména ztrátou suroviny na počátku dubna, řekla ČTK mluvčí Madety Barbora Daňková. Mlékárna loni na jaře přišla o dodávky mléka od Mlékárenského družstva Jih, snížilo je o 200.000 litrů denně na zhruba 330.000 litrů. Firmy se tehdy nedohodly na ceně mléka.

Pokuta pro zemědělské družstvo Agroholding platí, rozhodl soud

Pokuta 10.000 korun pro zemědělské družstvo Agroholding, kterou firmě udělila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kvůli uvádění na trh potravin s prošlým datem použitelnosti a jiným pochybením, platí. Rozhodl o tom v uplynulém týdnu Krajský soud v Brně, zjistila ČTK na jeho webových stránkách. Rozsudek není pravomocný, zemědělské družstvo proti němu může podat kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu.

Potraviny dovážené z Japonska do České republiky jsou pod důkladnou kontrolou

České dozorové orgány začaly kontrolovat potraviny dovážené z Japonska už minulý týden. Chtějí tak vyvrátit jakékoli podezření, že by se k nám mohlo dostat nebezpečné zboží z regionů poblíž jaderné elektrárny Fukušima. Podle aktuálních informací Státní veterinární správy i Státní zemědělské a potravinářské inspekce je vše v pořádku. Evropská unie nařídila členských zemím, aby od 28. března začaly přísněji kontrolovat zásilky rostlinného a živočišného původu pocházející z Japonska.

Evropská komise by mohla povolit další tři GM odrůdy

Nově by se na trh EU mohly dostat linie kukuřice MON89034 x MON88017 a osivo bavlny GHB614. Povolení dalších tří geneticky modifikovaných organismů k dovozu jako krmiva a potraviny již nic nebrání - ministři zemědělství zemí EU se nemohli při svém setkání v Bruselu minulý čtvrtek podle očekávání v potřebné většině shodnout pro ani proti povolení. Svůj postoj změnilo pouze Irsko - jeho nová koalice složená z křesťanských a sociálních demokratů hlasovala pro povolení.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info