European Commission could allow other three GM varieties

Přibližně 900 rakouských chovatelů prasat protestovalo v uplynulém týdnu ve Wieselburgu proti plánovaným změnám v chovu prasat, které mimo jiné postihnou i klecová ustájení v porodnách prasnic. Ministr zdravotnictví Alois Stöger chce zakotvit v nové legislativní úpravě významné omezení fixace prasnic v porodně, protože se domnívá, že fixování plemenic není vhodné z hlediska dobrých životních podmínek. Jako příklad hodný následování uvádí Švýcarsko, kde od fixace prasnic v porodně odstoupili již v roce 1997. Ministr odpovědný za ochranu zvířat podle ORF reagoval tím na žádost advokatury, podle níž současný způsob chovu odporuje zákonu na ochranu zvířat.

Postižení chovatelé prasat upozorňují na skutečnost, že nový zákon na ochranu zvířat byl přijat teprve před šesti lety a další revize tohoto zákona by ohrozila existenci chovu prasat. Předseda Svazu chovatelů prasat v Rakousku Walter Lederhilger považuje švýcarský model za nepřemístitelný do reálných rakouských podmínek. „Švýcarsko není členem Evropské unie, využívá možnosti vnější ochrany, je zde vysoká úroveň cen a kromě toho jsou vysoké standardy ochrany dobrých životních podmínek chovaných zvířat kompenzovány ze strany státu. To všechno jsou věci, které nemůžeme splnit a proto jsou přímá srovnání nepřípustná, protože my se pohybujeme v konkurenčním prostředí vůči evropskému trhu“, uvedl dále Lederhilger. Pokud by prasnice nebyly fixovány a mohly se volně pohybovat, docházelo by k velkým ztrátám na selatech umačkáním, což by nejenom vedlo k většímu utrpení zvířat, ale i ke zhoršení ekonomických ukazatelů v chovu. Pokud by došlo k novelizaci zákonného předpisu v této podobě, byla by ohrožena existence poloviny chovatelů prasnic.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info