Světové ceny potravin v únoru stouply na nový rekord

Světové ceny potravin minulý měsíc pokračovaly v růstu. Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že její index cen potravin se v únoru vyšplhal na nové rekordní maximum. Varovala rovněž, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin.

Index, který sleduje měsíční cenové změny u koše potravin složeného z obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, dosáhl v únoru 236 bodů. Stoupl tak o 2,2 procenta z lednového rekordního maxima a zaznamenal již osmý meziměsíční nárůst za sebou, napsala agentura Reuters.

Podle FAO se v únoru zvýšily ceny ve všech pěti sledovaných skupinách s výjimkou cukru. "Neočekávaný růst cen ropy by mohl ještě více rozjitřit již tak kritickou situaci na potravinových trzích," upozornil šéf divize FAO pro obchod a trh David Hallam.

Koš potravin FAO obsahuje celkem 55 položek. Index cen obilovin v únoru meziměsíčně stoupl o 3,7 procenta. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od července 2008. Za jeho růstem stály především ceny kukuřice, které tlačí vzhůru silná poptávka a omezené dodávky. Cena pšenice se v únoru zvýšila pouze nepatrně a cena rýže dokonce mírně klesla.

Index cen mléčných výrobků meziměsíčně stoupl o čtyři procenta, zůstal však pod svým maximem z listopadu 2007. Index cen masných výrobků se zvýšil o dvě procenta, zatímco index cen cukru mírně klesl. V meziročním srovnání se však tento index zvýšil o 16 procent.

Nynější růst cen připomíná světovou potravinovou krizi z roku 2008. Prudké zdražení potravin tehdy v některých zemích vyvolalo nepokoje. Letos drahé potraviny přispěly k nepokojům v Tunisku a Egyptě.

Ceny ropy v poslední době výrazně vzrostly kvůli obavám, že nepokoje v severní Africe a na Blízkém východě naruší dodávky této suroviny. Dražší pohonné hmoty zvyšují náklady na provoz zemědělské techniky i na přepravu zemědělských výrobků.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info