Holomrazy zničily řepku, zoufají si zemědělci

Loni povodně, letos špatná zima. Na slíbené peníze pěstitelé dosud čekají.

Nepříznivou zimu mají za sebou zemědělci na Přerovsku. Lednové holomrazy a březnové výkyvy denních a nočních teplot se podepsaly na již zasetých plodinách. Nejhůře na tom je řepka, kterou už někde museli zaorávat. Té se už loni sklidilo o 5,8 procenta méně než v roce 2009.

„Holomrazy v lednu byly hodně špatné. Teď ošetřujeme pšenici a vypadá to, že přežila. Naopak u řepky je to horší, něco jsme už museli zaorat,“ povzdechl si agronom Troubecké hospodářské společnosti Vladimír Kratochvíl. Podobnou zkušenost mají i další zemědělci.

„Řepku to dost zasáhlo, vymrzla a je řídká. Odhadem je to až třicet procent. Zatím jsme nezaorávali nic, ale možná budeme muset,“ řekl předseda ZD Lipová na Prostějovsku Vladimír Kalabis.

Teplý den vs. studená noc

Plodinám, které na poli musejí přečkat zimu, vadí ze všeho nejvíc velké rozdíly mezi nočními a denními teplotami, kdy případná sněhová pokrývka taje, stéká do půdy a tam zamrzá.

„Teploty k jaru byly i minus pět v noci a plus dvacet přes den. Aspoň ale bylo sucho,“ zhodnotil ředitel Okresní agrární komory v Přerově František Špalek.

„Případné napadení chorobami se ukáže v nejbližší době. Výhrady zemědělců jsou, protože průběh zimy nebyl ideální, ale na závěry je ještě brzy,“ doplnil ředitel.

První signály o špatném stavu řepky na začátku jara má i Agentura pro zemědělství a venkov.

„Sami jsme si zatím žádnou statistiku nedělali, ale je fakt, že někteří zemědělci si na to stěžují. Naštěstí to ale asi neplatí celoplošně,“ konstatovala vedoucí přerovské pobočky Simona Prečanová. Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin odhaduje, že zemědělci budou muset zaorat deset až třicet procent řepky.

Přijde finanční injekce?

Podle údajů Českého statistického úřadu byla vloni sklizeň řepky v Česku přes jeden milion 62 tisíc tun, což je o 5,8 procenta méně než v roce 2009. Ještě v červnu přitom statistici podle oseté plochy a běžného výnosu odhadovali, že řepky bude naopak o 15 tisíc tun více než v předchozím roce. Povodně a vydatné deště to ale změnily. Na finanční pomoc z Evropské unie zemědělci dosud čekají.

„Původně se uvažovalo o sto milionech korun, škody jsou ale několikanásobně vyšší. Tato částka snad tedy bude navýšena. Máme příslib, že během dubna by peníze měly být proplacené,“ sdělila vedoucí zemědělské agentury Prečanová. Pomoc dostanou nejen zemědělci z Moravy, kterým napáchaly škody květnové a červnové povodně, ale také ti, kteří přišli o úrodu při srpnových povodních v Čechách.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info