ČZU hostila konferenci o společné zemědělské politice EU

Reforma společné zemědělské politiky EU po roce 2014 byla tématem půldenní konference za účasti náměstka ministra zemědělství Juraje Chmiela, prezidenta Agrární komory Jana Veleby, předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka, předsedy představenstva Agrofert Holding Andreje Babiše a dalších.

Konferenci konanou dne 29. března 2011 v zaplněné aule ČZU zahájil rektor univerzity prof. Ing. Jiří Balík, CSc., který poukázal na historické sepjetí zemědělské problematiky a ČZU, jež se datuje od devatenáctého století. Náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel odmítl tzv. zastřešování, tedy omezování přímých dotací v souvislosti s velikostí zemědělského subjektu. Naopak podpořil koncept přímé podpory „aktivního zemědělce“ bez ohledu na velikost, ale ve vztahu k jeho činnosti. Podpořil také tzv. druhý pilíř, tedy „cílenou podporu životaschopnosti a rozvoje venkova“.

Jan Veleba z Agrární komory upozornil na „postupný útlum“ zemědělské produkce „v důsledku dvojrychlostní zemědělské politiky EU“. Zároveň ale podtrhl, že zemědělská politika je v podstatě jediná reálná společná politika EU a přestože se často hovoří o potřebě její redukce, rozsahem odpovídá jednomu procentu HDP členských zemí EU. Andrej Babiš naopak kvalitu zemědělské politiky hodnotil velmi kriticky, počínaje nízkou kvalitou pravidel a konče jejich nedodržováním a povolováním mnoha „ochranářských výjimek“. Pro srovnatelné a spravedlivější podmínky pro nové i staré členské země, tedy pro „větší prostupnost hranic“ se vyslovil i představitel soukromých zemědělců Josef Stehlík, který upozornil na fakt, že čeští zemědělci v mnoha případech rezignovali na tvorbu přidané hodnoty a prodávají prvotní produkci k dalšímu zpracování. Podobně jako ostatní řečníci podpořil myšlenku povinného uvádění původu potravin a vyslovil obavy, že reforma společné zemědělské politiky přinese další „zelenání a byrokratizaci“.

Konference, které se zúčastnilo přes čtyři stovky studentů a pedagogů ČZU, byla organizována Odborem informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR a konala se pod záštitou ministra zemědělství Ivana Fuksy. Moderoval ji Jakub Železný.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info