Založení Světové zemědělské platformy+Deklarace ze zakládajícího jednání Světové platformy zemědělců

Tisková zpráva COPA/COGECA, Brusel, 29.3.2011

Vzhledem k nutnosti zabezpečit dostatek potravin se spojili zemědělci z celého světa, aby vytvořili organizaci a připravili společnou deklaraci.

Více než 50 národních zemědělských a farmářských organizací a družstev z celého světa se dnes sešlo v Bruselu, aby založili Světovou zemědělskou platformu a vydali společnou deklaraci, která definuje její cíle. Platforma představuje jednotný hlas farmářů a zemědělských družstev z celého světa.

V zastoupení africké delegace řekl pan Taylor - Freeme:“ Dnešek je historickým okamžikem a příležitostí. Vzhledem k rostoucí tržní volatilitě a nutnosti zabezpečení dostatku potravin, tato organizace spojí zemědělce a družstva z celého světa, aby si mohli vzájemně vyměnit svoje názory a zkušenosti. Organizace se zaměří na pomoc při zabezpečení celosvětového dostatku potravin cestou spolupráce mezi organizacemi a vzájemnou kooperací mezi nimi. Tato skutečnost je zejména důležitá vzhledem k tomu, že lze očekávat celosvětový nárůst poptávky po potravinách do roku 2050 až o 70%. V této souvislosti je nutno posílit investice do zemědělské výroby“.

Představitel evropské části platformy pan Martin Haworth sdělil:“ Organizace se také zaměří na zlepšení životních podmínek na venkově a posílení života schopnosti venkovských komunit na celém světě. Bez zemědělců, kteří žijí ve venkovských oblastech, by se tyto oblasti a jejich regiony v blízké době vylidnily. Navíc, zemědělci jsou nuceni čelit novým výzvám, jako jsou klimatické změny a jsou také konfrontováni s rostoucími výrobními náklady. Jejich příjmy z trhu se také zmenšují vzhledem ke kupní síle supermarketů. Je třeba zlepšit ekonomické postavení farmářů a jejich místo v rámci potravinového řetězce s cílem zajištění dynamického konkurenceschopného zemědělství napříč celým světem“.

Dalšími cíly činnosti této organizace je zajištění soudržnosti s dalšími navazujícími zemědělskými aktivitami, jako je lesnictví, akvakultura, ochrana životního prostředí, obchod, výzkum a vzdělávání. Existuje trvalá potřeba pro zlepšení stavu aplikovaného výzkumu, který by na příklad zajistil vyšší intenzitu výroby při současném zachování principů ochrany životního prostředí. Organizace se opět sejde ještě v tomto roce, aby dále rozvinula uvedená témata.

P. Pesonen, tajemník C/C; A. Cheesley, tisková mluvčíC/C

Deklarace ze zakládajícího jednání Světové platformy zemědělců

„Zemědělce musí být slyšet na celosvětové úrovni“

Brusel, 29. 3. 2011

Zemědělské organizace s celého světa se sešly na svém jednání dne 29.3. 2011, aby projednaly prosazování potřeb zemědělců na globální úrovni a formálně založily Světovou zemědělskou organizaci (World Farmerś Organization - WFO). Její založení má zásadní význam pro přispění k probíhající diskuzi týkající se zabezpečení dostatku potravin, ke klimatickým změnám a k ekonomické situaci v celém světě.

Cílem organizace je spojení národních producentských organizací a družstevních organizací, která by takto organizace formovala zemědělskou politiku a zastupovala zájmy zemědělců na celém světě s cílem zlepšit jejich ekonomickou situaci, zlepšit nejenom životní úroveň výrobců a jejich rodin, ale i venkovských komunit.

Prvním hlavním cílem organizace je zlepšení kvality života zemědělců a ekonomické životaschopnosti venkovských oblastí na celém světě. Tento cíl je velmi důležitý vzhledem k tomu, že příjmy zemědělců jsou často pod úrovní 50% hranice průměrných příjmů. Druhým hlavním cílem je přispět k celosvětovému dostatku potravin cestou zvýšené úrovně spolupráce mezi členskými organizacemi. Tento cíl je velmi důležitý vzhledem k očekávanému nárůstu poptávky po potravinách, a to do roku 2050 až o 70% a také stále pokračuje nestabilní a kolísavý vývoj trhu. Současně je nutno urychlit investice do zemědělské výroby.

Dalšími cíly organizace je pomoci sdružením výrobců a umožnit zlepšení jejich postavení v rámci potravinového řetězce. Tento přístup by pomohl farmářům a zemědělským družstvům lépe kontrolovat tržní cenové výkyvy a zlepšit výši svých příjmů z tržních aktivit.

Tyto cíle také zahrnují zajištění soudržnosti s ostatními navazujícími zemědělskými aktivitami, jako jsou lesnictví, akvakultura, ochrana životního prostředí, výzkum a vzdělávání. Konečně, organizace si bere za cíl podporovat zapojení zemědělců v programu trvale udržitelného rozvoje venkova, programů na ochranu životního prostředí a čelit novým výzvám, které jsou spojené s klimatickými změnami a generační obměnou.

Příštím krokem WFO bude generální shromáždění ještě v tomto roce po zaznamenání pokroku v naplňování vytýčených cílů organizací. Hlavní sídlo a kancelář organizace bude v Římě.

Přeložil: zdroj: Ing. Miroslav Louma, Zemědělský svaz ČR, 30.3.2011

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info