Souhrn událostí uplynulého dne – 30. 3. 2011

Ministerstvo zemědělství loni rozdělilo dotace ve výši téměř 42 miliard korun

Celkem 41, 8 miliardy korun přidělilo Ministerstvo zemědělství v roce 2010 zemědělcům v rámci různých programů formou přímých plateb, národních dotací, Programu rozvoje venkova a podpory lesního a vodního hospodářství. Peníze dostali zejména zemědělci jako platbu na plochu, také se za ně například postavily zábrany proti povodním nebo zbudovaly čistírny odpadních vod, bioplynové stanice a upravily cesty.

ČZU hostila konferenci o společné zemědělské politice EU

Reforma společné zemědělské politiky EU po roce 2014 byla tématem půldenní konference za účasti náměstka ministra zemědělství Juraje Chmiela, prezidenta Agrární komory Jana Veleby, předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka, předsedy představenstva Agrofert Holding Andreje Babiše a dalších. Konferenci konanou dne 29. března 2011 v zaplněné aule ČZU zahájil rektor univerzity prof. Ing. Jiří Balík, CSc., který poukázal na historické sepjetí zemědělské problematiky a ČZU, jež se datuje od devatenáctého století.

Založení Světové zemědělské platformy+Deklarace ze zakládajícího jednání Světové platformy zemědělců

Vzhledem k nutnosti zabezpečit dostatek potravin se spojili zemědělci z celého světa, aby vytvořili organizaci a připravili společnou deklaraci. Více než 50 národních zemědělských a farmářských organizací a družstev z celého světa se dnes sešlo v Bruselu, aby založili Světovou zemědělskou platformu a vydali společnou deklaraci, která definuje její cíle. Platforma představuje jednotný hlas farmářů a zemědělských družstev z celého světa.

Marné hledání firem, které vyrábějí jen z českého masa

Agrární komoře (AK) se nezdařil záměr vytvořit internetovou databázi firem prodávajících výhradně české maso prezentovaný začátkem února. Převážná většina oslovených prodejců nebyla prý schopná zaručit, že prodává pouze výrobky z domácí suroviny. Diskusi o značení původu dovážených potravin rozvířila aféra z počátku roku, kdy u vepřového masa z německého chovu prokázaly testy přítomnost rakovinotvorného dioxinu. Podle prezidenta AK Jana Veleby chtěla komora nejprve vytvořit pilotní projekty v Hradeckém a Pardubickém kraji, snaha však skončila neúspěchem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info