V Česku se podle průzkumu vyhazuje jídlo do odpadu nejméně v EU

V Česku se podle průzkumu Eurobarometr vyhazuje jídlo do odpadu nejméně ze zemí Evropské unie. Celkem 36 procent Čechů uvedlo, že do odpadu nevyhazuje žádné jídlo. Hned za Čechy figurují Slováci s 30procentním podílem. Například v Dánsku ale podobné tvrzení uvedlo jen jedno procento lidí a celounijní průměr činil 11 procent.

Podle průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila Evropská komise, si téměř 60 procent lidí v EU nemyslí, že produkují příliš mnoho odpadu. To ale, podotkla komise, je v ostrém protikladu k faktu, že v průměru každý Evropan vyhazuje více než půl tuny odpadu ročně (513 kilogramů).

"Tento výzkum ukazuje, že většina z nás si neuvědomuje, kolik opravdu vyhazuje (věcí) do odpadu," komentoval výsledky průzkumu ve všech 27 státech unie eurokomisař pro Životní prostředí - Pro pojem životní prostředí existuje několik definic.klikněte na slovo pro více informací...', 300)" onmouseout=hideddrivetip() href="eslovnik/269"životní prostředí Janez Potočnik. Podle něj je nezbytné, aby se k odpadu přistupovalo zodpovědněji. Když už není možné zabránit jeho vzniku, je třeba se zabývat tím, jak ho dál využít. "Množství našeho odpadu může být znovu využito či recyklováno," zdůraznil.

Zhruba šest Evropanů z deseti v průzkumu uvedlo, že by situaci s vyhazováním potravin mohly mimo jiné zlepšit přesnější odhady na výrobcích, pro kolik porcí jsou určeny. Zlepšení by podle dotazovaných mohlo přinést i více a lepších informací o skladování i přípravě nakupovaných potravin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info