Souhrn událostí uplynulých dní –31.3.2010

Ekologičtí zemědělci jsou pro důsledné dodržování principů předběžné opatrnosti vůči GMO

Ekologičtí zemědělci se obávají možného rozšíření pěstování geneticky modifikovaných plodin. Podle nejnovějších zpráv by zřejmě Evropská komise mohla povolit další tři GM (linie kukuřice MON89034 x MON88017 a osivo bavlny GHB614) jako krmivo a potravinu. „Rozšiřování geneticky modifikovaných plodin existenčně ohrožuje ekologické zemědělce. Veškeré riziko, plynoucí z kontaminace bioprodukce geneticky modifikovanými plodinami z cizích pozemků, je totiž právě na straně ekologických zemědělců,“ uvedl předseda PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Zdeněk Perlinger.

45 mil. ha půdy skoupeno v roce 2009

Skupování zemědělsky využívaných ploch roste závratným tempem. Podle údajů Světové banky bylo v roce 2009 ve světě skoupeno 45 mil. ha. Proto se v říjnu loňského roku sjeli do Říma při příležitosti zasedání Výboru pro světovou potravinovou bezpečnost působícího pod FAO drobní výrobci, aby vyzvali mezinárodní společenství k zastavení těchto praktik.

Z celkového objemu ryb prodaných v Česku se jich více než pětina prodá o Velikonocích

Kvalita a hodnotné výživné vlastnosti rybího masa jsou hlavním důvodem, proč bychom sladkovodní ryby měli konzumovat po celý rok. Ryby byly nedílnou součástí jídelníčků našich předků, a to nejenom v postní době a na Velikonoce. Všechny tyto aspekty chce Ministerstvo zemědělství připomenout v další etapě komunikační kampaně Ryba domácí, kterou zahájilo v březnu.

Včelaři mohou získat příspěvek na nákup úlů i včel

Chcete začít včelařit a nemáte dostatek peněz na nákup včelstev a úlů? Tak si můžete zažádat o peníze na krajský úřad Olomouckého kraje. Olomoucké hejtmanství letos opět rozděluje příspěvky mezi začínající, ale i stávající včelaře, a tak chce podpořit jejich práci. Z rozpočtu proto vyčlenilo čtyři sta tisíc korun. Loni kraj dotace na včelaření neuděloval, protože na střední a severní Moravě řádila nákaza včel, takzvaná varroáza.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info