Finové čelí nové dani „na cukr“

Z hlediska nové daně nepochopitelné posuzování nealkoholických nápojů a potravin slazených cukrem, ale i bez jakéhokoli obsahu cukru.

V lednu 2011 zavedlo Finsko kontroverzní daň na nealkoholické nápoje a výrobky slazené cukrem navzdory mohutnému odporu nápojového průmyslu, který zastává názor, že tato iniciativa si vynutí pokles obratu a zdeformuje cenovou konkurenci v segmentu trhu s nápoji.

Tamní vláda věří, že v roce 2011 získá z této daně 80 milionů EUR. Výrobci již zvedli ceny tak, aby se tyto přidané náklady promítly do výroby i do distribuce. Ve skutečnosti bude daň vybírána ve výši 0,075 EUR z litru slazeného i neslazeného nealkoholického nápoje, včetně balené vody.

Diskutabilně bude také tato daň na cukrovinky a nealkoholické nápoje (CASDT) vybírána i za omezenou část cukrářského zboží, jako je například zmrzlina. Federace pivovarského a nápojového průmyslu (FBSDI) lobovala silně, ale bezúspěšně, aby byla z této daně zcela vyjmuta balená voda.

Nepřímá daň je povinná pro neslazené pramenité a minerální vody stejně tak jako pro výrobky, které obsahují xylitol. Nicméně mnoho výrobků s vysokým obsahem cukru zůstává mimo rozsah působnosti této povinnosti. Jedná se například o sušenky, koláče, dorty, jogurtové nápoje, sladké ovocné polévky, slazené a ochucené mléčné koktejly a mléčné koktejlové nápoje a instantní slazené kávové nápoje.

FBSDI očekává, že po parlamentních volbách, plánovaných na duben 2011, akceptuje příští vláda její návrh, který chce změnit stávající strukturu výše uvedené daně k férovějšímu posuzování založenému na obsahu cukru v konečném výrobku.

Soft Drinks International, 2011, č. 2, s. 5 ISSN 1367 8302 Finns face tax

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info