Způsob podnikání se radikálně mění. Konference Fórum pro udržitelné podnikání vám ukáže jak

Konference Fórum pro udržitelné podnikání, která proběhne v Praze v dubnu 2011, přinese českým podnikatelům inspiraci, jak uspět v novém modelu zodpovědného a udržitelného podnikání.

Možná se ptáte, co to je trvalá udržitelnost. Pak vězte, že jde o rozvoj lidské společnosti, který uvádí v soulad hospodářský a společenský pokrok s plnohodnotným zachováním životního prostředí. A jak s tím souvisí podnikání? Udržitelné podnikání je definováno jako podnikání, které přispívá ke spravedlivému a ekologicky udržitelnému hospodaření.

Udržitelné podniky nabízí výrobky a služby, které uspokojují společenské potřeby a zároveň přispívají ke zdraví a prosperitě všech obyvatel Země. Takové podniky pracují ve všech oborech, od produkce obnovitelné energie, přes úpravu odpadů a vody, efektivní využití zdrojů v průmyslových procesech, až po využití nových materiálů, dopravu a zemědělství. Vytvářejí produkty, které jsou schopné konkurovat cenou i výkonem, ale zároveň zásadně snižují vliv lidstva na životní prostředí.

Udržitelné technologie, také nazývané čisté nebo zelené technologie, zlepšují finanční výkonnost podniků, protože při výrobě spotřebují méně energie a surovin a produkují méně odpadů a jedovatých látek. Udržitelné společnosti často přitahují zkušené, vizionářské manažery a nejlepší zaměstnance. Jsou také atraktivní pro dodavatele a spotřebitele, kteří chtějí pracovat a nakupovat od společností, přispívajících k jejich vlastním „zeleným“ strategiím a životnímu stylu.

V současné době jsme svědky počátku zásadní změny – po revoluci zemědělské a průmyslové přichází revoluce ekologická. Ocitáme se v počátcích přechodu z dobývací, kořistnické ekonomiky k ekonomice, ve které se budou lidé učit žít v rámci možností přírody. V hodině dvanácte klimatických změn, kolapsu biodiverzity a extrémního přelidnění, společnost pomalu začíná brát vážně nutné změny. Z blížící se krize přijde opravdová změna.

Zásadním dlouhodobým cílem je přeskupení priorit. „Kvalita života“, to co nás dělá lidmi, nakonec nahradí zisky (v podnikání) a spotřebu (pro „spotřebitele“). V další fázi naší evoluce se role podnikatelů změní od bezmyšlenkovité průmyslové výroby nekonečného množství výrobků pro neudržitelně rostoucí populaci a ekonomiku, v ekologického obchodníka se službami a výrobky, nezbytnými pro udržení rovnováhy a života na Zemi.

Podnikatelé v tomto hraje zásadní roli. Mnohé korporace mají tržby a aktiva větší než hrubé národní produkty řady zemí, a jsou stejně silné, možná více, než vlády. Je v nejlepším zájmu podniků, aby se změnily. Klimatické změny, nedostatek vody a půdy, ztráta biodiverzity a nadměrné zneužívání oceánů budou mít nesmírné negativní dopady na podnikání.

Otřepaný argument, že „ekologie a podnikání“ jsou neslučitelné, protože snižují zisk a zaměstnanost, ztrácí na pravdivosti. Ve skutečnosti, opak je pravdou, jak dokazuje řada vynikajících podnikatelských příkladů z celého světa. Navíc, „zelené“ technologické společnosti jsou motorem v oblasti zaměstnanosti, vytvářejí odbornější, lépe placené pozice.

Ideální příležitostí, jak získat vhled do nově se tvořícího paradigmatu podnikání budou mít české společnosti 14. dubna 2011, kdy v Praze proběhne mezinárodní konference Fórum pro udržitelné podnikání. Pokud se chcete dozvědět, které společnosti jsou v této oblasti lídry a co si myslí, pak si tuto příležitost nenechejte ujít. Těšit se můžete na případové studie a diskusi se zástupci nejprogresivnějších společností z České republiky i zahraničí.

Konference je určena pro top management podniků, působících v České republice a středoevropském regionu a pro zástupce státní a regionální správy a veřejných služeb.

Konferenci Fórum pro udržitelné podnikání společně organizují Vysoká škola ekonomická Praha, Business Leaders Forum Česká republika a Blue Events.

Více informací a on-line přihlášku naleznete na adrese www.sustainbiz.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info