Jak poznat kvalitní potraviny

Nabídka potravin je široká, jak ale poznat jídlo, které nepřipomíná spíš chemický výrobek? V obchodě můžete mít problém zorientovat se v malých nápisech, v matoucích označeních, v lákavých obalech. Do určité míry nabízí pomoc certifikáty, které dostávají potraviny splňující určité podmínky. Co takové certifikáty znamenají a co od potravin, které je nesou, můžete čekat?

Klasa

Značku Klasa uděluje ministerstvo zemědělství od roku 2003. Zahrnuje převážně české výrobky, které by podle podmínek udělení tohoto certifikátu měly být výjimečně kvalitní. Podmínky zahrnují například to, že výrobek nesmí obsahovat strojně oddělené maso (tzv. separáty), přísněji navíc certifikační orgán posuzuje výrobky obsahující náhražky surovin. Neznamená to ale, že se např. sója nemůže objevit v uzeninách místo masa.

Bio

Biopotraviny musí být vyrobeny v rámci ekologického zemědělství. Podmínky určuje zákon 242/2000 Sb. Každá potravina, která se označuje jako bio, musí projít procesem certifikace. Podívejte se i na více informací o biopotravinách.

Organic

V anglicky mluvících zemích se místo označení "bio" používá výraz "organic". Můžeme se tedy setkat se zahraničními potravinami nesoucími tento certifikát, který je totožný s českým "bio". Někdy se také v češtině používá pro bio potraviny označení "organické potraviny", právě v souvislosti s anglickým termínem.

Fair Trade

Výrobky označované jako Fair Trade pocházejí z chudých zemí třetího světa. Cílem tohoto hnutí je vylepšit otázky pracovního práva a ochrany životního prostředí, dále přispět k podpoře drobných producentů na globálních trzích. Na našem trhu je přibližně polovina Fair Trade výrobků zároveň také nositelem certifikátu Bio.

Nákup u zdroje

Další možností je nakupovat potraviny přímo u producentů – ze dvora, na ekofarmě, případně na stále populárnějších farmářských trzích.

Přímý prodej potravinářských výrobků od samotných zemědělců nebo dalších producentů zaznamenal obrovský boom nejdřív v Praze, rozšiřuje se ale i do dalších měst. V nabídce jsou vedle ovoce a zeleniny také uzeniny, produkty z mléčných farem, domácí vejce, pečivo, medovina. Kromě „poctivější“ chuti si návštěvníci takových akcí chválí nižší ceny zeleniny, než na jaké jsou zvyklí v supermarketech. Víkendová návštěva trhu (jeden z velmi oblíbených trhů se každý týden koná třeba v Klánovicích) se také stává příjemnou tradicí. Prodávat výrobky přímo koncovým zákazníkům je výhodnější i pro samotné zemědělce – nemusí se totiž podřizovat tlaku řetězců a dostanou lépe zaplaceno.

Biopotraviny - kvalita, které můžete věřit

Trendem posledních let jsou biopotraviny. Přestože jejich obliba u nás ještě nedosahuje úrovně srovnatelné se západními zeměmi, kde jsou například biopotraviny běžnými surovinami ve školních jídelnách, i u nás jejich spotřeba roste. A s vyšší poptávkou se rozšiřuje i nabídka biopotravin. Co to vlastně biopotraviny jsou?

Co jsou biopotraviny

Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství. Jejich producenti nepoužívají chemická ani umělá hnojiva nebo pesticidy, herbicidy, insekticidy. Biopotraviny neobsahují geneticky modifikované organismy. Se zvířaty se v ekologickém zemědělství zachází tak, aby měla co nejlepší podmínky pro svou fyzickou i psychickou pohodu.

Jak se biopotraviny poznají

Každá potravina, která u nás má v názvu slovíčko bio, musí pocházet z ekologického zemědělství. Producenti biopotravin musí získat certifikaci, v rámci které se ověřuje, že jejich potraviny mají odpovídající kvalitu a jsou vyráběny za příslušných podmínek. Certifikát je platný 1 rok. Aby si ho mohl ekozemědělec obnovit, musí projít kontrolou certifikační instituce. Dá se tedy říct, že jakýkoli výrobek s logem tzv. biozebry i se samotným označením bio v názvu musí podle zákona pocházet z ekologického zemědělství, v praxi dochází k porušení zákona jen výjimečně.

V čem jsou biopotraviny lepší

Tyto potraviny nejsou kontaminovány chemikáliemi. Ovoce a zelenina rostou přirozeným způsobem, takže plody často obsahují méně vody a víc sušiny, takže jsou aromatičtější a mají výraznější a lepší chuť. Zvířata žijí beze stresu, mají chutnější a kvalitnější maso, mléko i vejce. Do biopotravin se navíc může přidávat jen úzká a přesně určená skupina tzv. aditiv, přídatných látek. Nemusíte se tedy obávat žádných náhražek na úkor kvalitních surovin. Biopotraviny jsou také vhodnější pro alergiky, protože množství alergenů v nich je nižší.

Kde je koupit

Biopotraviny postupně pronikají ze specializovaných prodejen se zdravou výživou i do nabídky běžné obchodní sítě. Hypermarkety a supermarkety začínají nabízet vlastní privátní řady biopotravin, které často cenou konkurují konvenčním potravinám. Obchodníci toho dosahují tlakem na dodavatele a často i na úkor vlastního zisku, v rámci konkurenčního boje. Můžete však narazit na paradoxní situaci, kdy se ekologicky vypěstovaná zelenina převáží tisíce kilometrů, aby se v Česku opatřila obalem příslušného řetězce a prodávala. Tento způsob dopravy na dálku samozřejmě ekologickou vhodnost biopotravin problematizuje, nejvhodnější tedy je spoléhat se na lokální dodavatele místních biopotravin.

Zdroj: www.mrtester.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info