Vinařství Sazky čeká, co bude dál

Zatímco Sazka je v úpadku, její vinařství Kolby hlásí nárůst prodeje. Podle starosty Pouzdřan by byla škoda, kdyby mělo skončit.

Víno a Sazka? Fungující manželství. Loterijní společnosti, která se po vyhlášení úpadku potýká s existenčními problémy, patří už deset let pouzdřanské vinařství Kolby. Předseda Českého svazu tělesné výchovy, hlavního akcionáře Sazky, Pavel Kořan, už se ale nechal slyšet, že by se společnost měla zbavit majetku, který se netýká loterijního byznysu. Tedy i vinařství.

„Zatím se nic neděje. Jestli bude, to vyplyne až ze situace, která nastane. Nezbývá nám než čekat. Insolvence Sazky se nás bezprostředně nedotýká, fungujeme pořád dál, jsme samostatná společnost. Dokonce jsme zaznamenali i menší nárůst prodeje. Možná proto, jak se o nás ve spojitosti se Sazkou mluví,“ pousmál se ředitel pouzdřanského vinařství Kolby Martin Nesvadba.

Sazce v něm patří 99,99 procenta akcií. Kořan ve firmě figuruje jako předseda dozorčí rady, šéf Sazky Aleš Hušák je členem představenstva. Akciová společnost se základním kapitálem téměř osmdesát milionů korun podle výroční zprávy v roce 2009 dosáhla výnosů 24,2 milionu korun a zisku 1,68 milionu.

„To, že Kolby vlastní Sazka, se v obci pochopitelně ví. Hlavní téma to ale pro lidi ani při současných problémech známé loterijní společnosti není. Že by se o tom bavil někdo na ulici, to ne,“ odmítl podobné představy pouzdřanský starosta František Špringer.

Druhá největší firma v obci

Na druhou stranu ale nepopírá, že zavedené vinařství vybavené moderními technologiemi má pro obec svůj význam. S pětačtyřiceti hektary obhospodařovaných vinic a deseti zaměstnanci je ostatně druhou největší firmou v Pouzdřanech, hned po mlýnu.

„Je to pro nás dobrý partner, který obci vychází vstříc, Navíc je to firma, která opravila vše, co má ve vlastnictví, vinohrady má v pořádku a reprezentuje obec, i když vlastník je v Praze. Viněty na láhvích i úspěchy v soutěžích jsou pro Pouzdřany dobrá reklama,“ je si Špringer vědom.

Z prodeje vinařství by po dobrých zkušenostech s desetiletým hospodařením Sazky neměl velkou radost. „Záleželo by samozřejmě na tom, kdo by vinařství koupil a jaké by s ním měl plány. Nejhorší by bylo zavření firmy, to bychom viděli neradi,“ přiznal starosta Pouzdřan.

Toho se ale tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček neobává. „Kolby je renomovaná firma, na trhu zaběhnutá a s dobrým managementem, která vyrábí kvalitní vína. Rozhodně si nemyslím, že zanikne. Nanejvýš ji současný vlastník prodá a pojede dál,“ míní Půček, který v tom, že vinařství na jižní Moravě už dávno nepatří jen vinařům, nevidí problém.

„Důležité je, že to funguje, zaměstnávají lidi a platí daně. Příkladem je třeba i finančník Vladimír Poliak, který koupil Šlechtitelskou stanici vinařskou ve Velkých Pavlovicích. Myslím, že je to dobře. Takové firmy mají peníze a investují do moderních zařízení, které tu zůstanou. Nikdo je nikam neodnese,“ zdůraznil Půček.

Víno z vinařství Kolby už uspělo v řadě tuzemských i mezinárodních soutěžích. Ochutnat ho lze také při všech akcích v pražské O2 Aréně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info