V Lánech plánují rozšíření chovu mléčného plemene Jersey

Školní zemědělský podnik v Lánech, který spadá pod Českou zemědělskou univerzitu, plánuje rozšíření chovu skotu. Konkrétně by mělo jít o plemeno Jersey, které nese název podle ostrova, kde vzniklo. Cílem rozšíření jsou kromě zvýšení produkce kvalitního mléka také vědecké a didaktické důvody.

Chov skotu na lánském statku sahá až do šedesátých let minulého století, kdy přešel do rukou dnešní České zemědělské univerzity. Již tehdy se zde chovaly české červenostrakaté a černostrakaté dojnice. „V roce 1965 jsme pak jako jediní v republice začali s chovem plemene Jersey. Tehdy také vznikl nový kravín v Rudě nedaleko Lán,“ uvedl ředitel Školního zemědělského podniku České zemědělské univerzity Miroslav Špička. Hlavním účelem Školního zemědělského podniku v Lánech je především praktická výuka studentů České zemědělské univerzity. Proto není cílem rozšíření současného stavu dojnic pouze zvýšení produkce mléka, ale také rozšíření možností vědeckého a didaktického výzkumu. Podnik poskytuje vhodné podmínky pro studenty především pro jejich závěrečné práce. Kromě toho zde mohou absolvovat také školní praxi.

Plemeno Jersey pochází ze stejnojmenného ostrova ležícího v Lamanšském průlivu mezi Velkou Británií a Francií. Je určeno především pro mléčnou produkci. Mléko tohoto plemene vyniká vysokým obsahem mléčných složek, především pak obsahem tuku, kterého mívá 6 % i více. Proto je mléko vhodné pro výrobu mléčných výrobků, To potvrzuje i ředitel zdejšího statku Miroslav Špička. „O mléko tohoto plemene je mezi odběrateli opravdu zájem. Může za to především jeho vysoká kvalita a dobré předpoklady na zpracování v mléčném průmyslu,“ uvedl Špička.

Zdejší podnik však nechová pouze typická česká zvířata. V jejich výbězích je možné také najít antilopy losí a lamy guanako. „V současné době chováme skoro čtyřicet antilop a pět lam. Nemáme je však jen kvůli produkci masa, ale především pro etologický výzkum a pozorování,“ vysvětlil důvod chovu ředitel statku.

V České republice se v současné době chová více než 1,3 milionů kusů skotu. „Hlavním cílem českého chovu skotu je kromě mléka také produkce kvalitního hovězího masa,“ vysvětlil ministr zemědělství Ivan Fuksa a dodal: „Proto ministerstvo zemědělství podporuje chovatele skotu hned několika způsoby“. Jde především o přímé platby, národní doplňkové platby, Program rozvoje venkova a národní dotační programy. V současné době navíc probíhají jednání v rámci Evropské unie o nové podobě společné zemědělské politiky, které by mohly přinést řadu novinek.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info