Souhrn událostí uplynulých dní – 1. – 3. 4. 2011

Podpora českého zemědělství prospěje chovu kuřat

Produkce českých kuřat v současné době klesá. Přesvědčil se o tom i ministr zemědělství Ivan Fuksa při své dnešní návštěvě Školního zemědělského podniku v Lánech. Ten ještě v roce 2008 měl vlastní chov brojlerů, které se také rovnou na místě poráželi a zpracovávali. Kvůli výraznému poklesu cen a naopak vysokému nárůstu finančních prostředků na krmiva, byli místní nuceni výkrmný podnik zavřít. V současné době v Lánech funguje pouze porážka kuřat, ale i ta klesá.

Fuksa už nechce dát akcie Lesů ČR na burzu

Ministr zemědělství Ivan Fuksa z ODS zatím ustoupil od záměru dát pět procent akcií státního podniku Lesy ČR na burzu. Uvedl to v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. Ministr nicméně nadále chce přeměnit tento státní podnik na akciovou společnost a formou dividend z něj získávat pro státní pokladnu jednu až dvě miliardy korun ročně. Nyní podle Fuksy vrcholí příprava pětileté veřejné zakázky na lesnické práce od roku 2012, vypsána by měl být v dubnu. Na zvládnutí tendru závisí i hodnocení pozice generálního ředitele Lesů Svatopluka Sýkory.

Soudní dvůr EU zpochybňuje zákaz pěstování kukuřice MON810

Generální advokát Soudního dvora EU přednedávnem zpochybnil zákonné předpoklady zákazu pěstování geneticky modifikované kukuřice linie MON810 ve Francii. Zákaz pěstování geneticky modifikované kukuřice linie MON810 ve Francii je ohrožen - generální advokát při Soudním dvoru EU zpochybnil zákonné předpoklady zákazu. Podle jeho názoru Francouzi odůvodnili zákaz zastaralou směrnicí. Podle generálního advokáta platí pro MON810 jedině nařízení č. 1829/2003 o geneticky modifikovaných potravinách a krmivech.

Jak poznat kvalitní potraviny

Nabídka potravin je široká, jak ale poznat jídlo, které nepřipomíná spíš chemický výrobek? V obchodě můžete mít problém zorientovat se v malých nápisech, v matoucích označeních, v lákavých obalech. Do určité míry nabízí pomoc certifikáty, které dostávají potraviny splňující určité podmínky. Co takové certifikáty znamenají a co od potravin, které je nesou, můžete čekat?

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info