Souhrn událostí uplynulého dne – 4. 4. 2011

Nejprodávanějšími biopotravinami v síti SPAR ČOS jsou mléčné výrobky

Rostoucí zájem o bioprodukty zaznamenává ve svých prodejnách společnost SPAR ČOS, která v sortimentu nabízí zejména biopotraviny vlastní značky. Její biořada SPAR Natur*pur v současné době obsahuje více než 100 výrobků. Zájem o biopotraviny v prodejnách společnosti SPAR ČOS neustále stoupá, obrat jednotlivých výrobků se pohybuje v řádech statisíců korun za rok. Právě zvýšená obliba biovýrobků potvrzuje současný trend v chování zákazníků. „Bioprodukty si získávají stále více našich zákazníků.

V Lánech plánují rozšíření chovu mléčného plemene Jersey

Školní zemědělský podnik v Lánech, který spadá pod Českou zemědělskou univerzitu, plánuje rozšíření chovu skotu. Konkrétně by mělo jít o plemeno Jersey, které nese název podle ostrova, kde vzniklo. Cílem rozšíření jsou kromě zvýšení produkce kvalitního mléka také vědecké a didaktické důvody. Chov skotu na lánském statku sahá až do šedesátých let minulého století, kdy přešel do rukou dnešní České zemědělské univerzity. Již tehdy se zde chovaly české červenostrakaté a černostrakaté dojnice.

Český trh s biopotravinami v roce 2009 udržel hodnoty z předešlého roku, pro rok 2010 se odhaduje mírný růst spotřeby

Spotřebitelé v České republice utratili v roce 2009 za biopotraviny 1,77 miliardy korun, což je zhruba stejně jako v roce 2008. Průměrná roční spotřeba na obyvatele činila necelých 200 Kč a podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů dosáhl 0,71 % podobně jako v roce předchozím. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Trh s biopotravinami se tak s finanční a ekonomickou krizí vyrovnal velice dobře.

Podpora chovu prasat patří mezi priority Ministerstva zemědělství

Vepřové maso patří v České republice k těm nejoblíbenějším. Počty chovů prasat a prasnic se však snižují. O aktuální situaci se dnes přesvědčil i ministr zemědělství Ivan Fuksa při své návštěvě příbramského masokombinátu. Masokombinát v Příbrami je největším zpracovatelem masa a producentem masných výrobků ve Středočeském kraji, v rámci republiky patří do první pětky v oboru. Přesto se potýká s problémy způsobenými poklesem stavu prasat a prasnic v České republice.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info