Domácích zabijaček ubývá. Nevyplatí se

Změna životního stylu, odliv pracovníků ze zemědělství, příliš mnoho námahy, drahá krmiva i dlouhodobě příznivá cena masa v obchodech. To jsou podle ministerstva zemědělství i odborníků důvody, proč klesá a bude klesat zájem lidí o domácí zabijačky. Z dřívějšího zvyku a někdy i nutnosti zásobit se masem až na několik měsíců dopředu se v posledních letech stává spíše společenská událost a pro někoho hobby.

„Domácí chov prasat vyžaduje každodenní práci a v současné době lidé v aktivním věku nemají o chov zájem, respektive je pro ně časově i finančně příliš náročný,“ řekla deníku E15 mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Lidé si tak raději koupí vykrmené prase či spíše jen půlku od farmáře a pak si doma udělají zabijačku.

Podle odhadů ministerstva klesne letos celková porážková hmotnost zvířat zhruba o čtvrtinu na 15 tisíc tun. V loňském roce bylo podle rezortu poraženo 151 tisíc kusů o průměrné živé hmotnosti 133 kilogramů. „Letos se očekává pokles průměrné živé hmotnosti porážených prasat o třetinu,“ poznamenal mluvčí. Důvodem snižování průměrné hmotnosti je, že přibývá domácích porážek menších zvířat v letním období, kdy si lidé koupí raději menší sele a opečou jej celé nad ohněm.

Vzhledem k dlouhodobě nižším cenám masa v obchodech a vyšším cenám krmiv se přitom chov vlastních vepřů na porážku nevyplatí. V minulosti měli totiž zemědělci přístup k levnému krmivu, které často dostávali jako deputát. V zemědělství ale počet lidí stále klesá.

Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda není chov prasat zajímavý ani pro lidi na vsi. Je to i tím, že při současném způsobu zaměstnání se málokdo může vypravit domů třeba již ve tři odpoledne a pak se starat o hospodářství.

„Ceny masa se dlouhodobě drží nízko, a nemá to proto ani ekonomický efekt,“ řekl deníku E15 Kloud. Pokud si někdo koupí již prase vykrmené a porazí jej doma, jedná se zejména o samotnou událost a její atmosféru, na kterou pozve rodinu či přátele.

Okruh zvířat pro zabijačky se rozšíří

Podle státní veterinární správy je pro účely spotřeby v domácnosti chovatele povoleno porazit doma prase, drůbež, holuby, králíky, nutrie, ovce a kozy. Sněmovna v polovině března v prvním čtení podpořila novelu veterinárního zákona, podle níž chovatelé budou moci provádět i domácí porážky skotu mladšího 24 měsíců a jelenovitých zvířat z farmářských chovů. Pokud nenastanou potíže, do léta by se měl novelou zabývat Senát a norma by mohla nabýt účinnosti k 1. lednu příštího roku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info