Česko dostane peníze z globalizačního fondu

Evropský parlament nakonec přiřkl 323 820 eur (zhruba osm milionů korun) pro Českou republiku. Celá částka by měla zpětně pokrýt program podpory s hledáním práce pro několik stovek bývalých pracovníků společnosti Unilever ČR, která uzavřela továrnu v Nelahozevsi na Mělnicku. Jde přitom o vůbec první případ, kdy Česko obdrží finance z takzvaného globalizačního fondu EU (EFG).

"Nelahozeves... je do značné míry závislá na výrobě potravin a více než 25 procent těch, kteří v této oblasti hledají práci, mají pouze základní vzdělání. Bez dodatečné podpory těmto pracovníkům hrozí, že sklouznou do dlouhodobé nezaměstnanosti," prohlásil v minulosti eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor, jehož úřad navrhl čerpání peněz pro bývalé zaměstnance.

Novou práci mají téměř dvě třetiny propuštěných zaměstnanců

Unilever zdůraznil, že podle dosavadních údajů našly novou práci téměř dvě třetiny propuštěných zaměstnanců, kteří se zapojili do programu financovaného z globalizačního fondu. Podle ředitele Úřadu práce v Mělníku Zdeňka Studeného v regionu, kde leží i Nelahozeves, podíl lidí bez práce mírně klesl na nynějších 8,7 procenta.

Ročně disponuje Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci maximálně 500 miliony eur. Jeho posláním je pomoci pracovníkům, kteří přišli o zaměstnání kvůli změnám ve struktuře světového obchodu. Použít lze peníze z fondu třeba tehdy, když zkrachuje nějaká velká továrna nebo když je výroba přemístěna ze členské země EU mimo unijní území. Peníze by měly obecně pomoci lidem najít si co nejdříve novou pracovní pozici.

V minulosti Unilever v Česku vyráběl rostlinné tuky a majonézy. Jejich výrobu v továrně s více než 600 zaměstnanci v Nelahozevsi ale loni ukončil. Výrobní závod v Zábřehu na Moravě na Šumpersku firma uzavřela v roce 2006.

zdroj: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info