Potravinářská inspekce varuje před užíváním přípravku BSN Thermonex foundation

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před užíváním potraviny pro zvláštní výživu pro sportovce s názvem BSN Thermonex foundation 120 cps původem z USA (výrobce: Bio-Engineered Supplements & Nutrition).

Jedná se o potravinu, která obsahuje oktopamin hydrochlorid. Inspektoři SZPI zjistili, že v některých případech tato nabízená potravina obsahuje oktopamin v množství, které při doporučeném dávkování uváděném na obale výrobku (3 kapsle 2x - 3x denně) a při deklarovaném obsahu oktopamin hydrochloridu (obsah oktopamin hydrochloridu v jedné dávce je 200 mg, což odpovídá 182 mg oktopaminu; 1 dávka = 3 tablety), převyšuje terapeutické dávky látky zvané oktopamin.

Z hodnocení rizika Ministerstva zdravotnictví ČR vyplývá, že potravinu BSN Thermonex foundation 120 cps, která deklaruje obsah oktopamin hydrochloridu 200 mg v jedné dávce a uvádí dávkování 3 kapsle 2x – 3x denně, nelze považovat za bezpečnou.

Oktopamin je používán jako součást doplňků stravy a potravin pro zvláštní výživu pro sportovce určených k redukci tělesné hmotnosti a tuku (známé pod označením „spalovače tuku“). Tato látka však zvyšuje rovněž krevní tlak a vyšší riziko hrozí zejména při souběžném užívání s jinými prostředky na hubnutí nebo stimulanty. Zvýšená opatrnost je na místě hlavně u osob se srdečními arytmiemi a závažnými onemocněními srdce a cév.

Přípravek BSN Thermonex foundation 120 cps je nabízen zejména prostřednictvím internetových obchodů, není však vyloučeno, že se může prodávat i v běžných kamenných prodejnách. Inspekce nedoporučuje konzumaci přípravku BSN Thermonex foundation s obsahem oktopamin hydrochloridu 200 mg v jedné dávce a deklarovaným dávkováním 3 kapsle 2x – 3x denně.

SZPI v současné chvíli zahajuje stahování této potraviny z oběhu. Výsledky šetření týkající se tohoto přípravku byly zaslány do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

SZPI dlouhodobě a velmi intenzivně zaměřuje svou pozornost na kontrolu doplňků stravy a potravin pro zvláštní výživu určenou pro sportovce, a to zvláště z pohledu bezpečnosti.

Foto: ilustrační foto výrobku BSN Thermonex foundation 120 cps

Zpracoval: Ing. Romana Kadaňková , tel.: +420 542 426 630

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info