Granette: Stará myslivecká se letos prodává nejlíp za 20 let

Jedna z alkoholických hvězd 80. let, likér Stará myslivecká, letos zřejmě prožívá nečekanou renesanci. Podle ústecké likérky Granette, která ho vyrábí, se v prvním čtvrtletí zvedl jeho prodej meziročně o 70 procent. Takové prodeje tu za posledních 20 let určitě nebyly, řekl dnes ČTK mluvčí Granette Josef Vejlupek.

Likérka za první čtvrtletí naplnila 790.000 lahví, což představuje 4350 hektolitrů likéru. "Od konce ledna jsme museli najet na dvousměnný provoz, samotné nás to zaskočilo. Nedělali jsme totiž žádnou kampaň a spotřebu táhne domácí trh," řekl ČTK Vejlupek. Poptávka podle něj vzrostla meziročně o 70 procent a i ve srovnání s velmi dobrým rokem 2009 je o 44 procent vyšší. "Určitě je to ve srovnání prvních čtvrtletí rekord za posledních 20 let, dostali jsme se dokonce nad úroveň 80. let," dodal.

Stará myslivecká se v Ústí vyrábí už od 19. století a řadí se na pomezí whisky a likérů. Největší popularity ale dosáhla za socialismu. "Na tehdejší trh se nedostávaly prakticky žádné západní koňaky ani whisky, takže Myslivecká platila tehdy za lepší pití. Krásný důkaz je ve filmu, snad v každém druhém se její láhev mihne, aniž by to bylo míněné jako reklama," řekl ČTK ústecký historik Martin Krsek.

Granette je v současnosti druhou největší českou likérkou. Své postavení posílila na začátku roku, kdy se sloučila s prostějovskou Starorežnou a změnila si název na Granette & Starorežná Distilleries. Likérka vyrábí krom Staré myslivecké i ochucené vodky řady Squash, vaječné likéry a další lihoviny. Výrobní závod v ústecké části Krásné Březno je plně vytížený, a tak se část výroby měla přesunout do Prostějova. Firma letos očekává výstav okolo 12 milionů litrů lihovin a obrat okolo 1,1 miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info