Byrokracie v zemědělství – závazky EU plníme na 300%

Novela stíhá novelu, ministerstvo zemědělství chrlí jednu za druhou. Jedu v tom taky. Vyrábíme zmetky a jsme přesvědčeni, že zjednodušujeme. Je potřeba si položit základní otázku. Skutečně musíme tak často novelizovat jednotlivé zákony? Nenastal náhodou okamžik, kdy méně je více?

Jsme plnoprávnými členy Evropské unie již skoro sedm let. Získali jsme mnoho zkušeností. Je potřeba říci stop staré koncepci zemědělské legislativy. Ohlédnout se, vyhodnotit a vytvořit koncepci novou, konkurenceschopnou.

Evropská legislativa zná dvě cesty, jak ovlivnit legislativu členského státu. Obě jsou dlouhé v první fázi, ve fázi, kdy vznikají. Dlouho se argumentuje, jaký je vlastně cíl nové legislativy. Jednání o nové podobě legislativy prochází vývojem nápadů, sběrem argumentů přes odborné studie, expertní diskuse až po projednání na úrovni ministrů. Tento proces trvá vždy více jak 3-4 roky, takže všichni vědí, co se chystá. Žádná překvapení, žádná „ ad hoc“ řešení. Na konci přípravné a vyjednávací fáze je buď Směrnice anebo Nařízení. Směrnicí je vyjádřen cíl legislativy a konkrétní členský stát ji zapracuje do svých legislativních norem. Nařízení je direktivní legislativní norma, kterou se musí všechny členské státy řídit a je možné Nařízení pouze upřesnit pro dané podmínky jednotlivých států.

Státy, které skutečně bojují proti byrokracii, útrpně přijímají Nařízení „z Bruselu“ ve znění, které je pro všechny státy stejné. Státy, které bojují proti byrokracii tak „naoko“, nejdříve dlouhým procesem zapracují Nařízení z vlastní vůle do zákonů, něco špatně přeloží, něco si přihodí a následně zjednodušují to, co nejdříve udělali komplikované. A to je případ České republiky. Proto je nejvyšší čas udělat pečlivou inventuru. Zemědělskou legislativu, která má své kořeny v době před vstupem do Evropské Unie, je potřeba koncepčně uchopit znovu. Bez komplikací, co nejpřímější cestou. Jen tak je možné snížit byrokracii. Příklad z praxe: celý proces Cross – Compliance.

Směrnice, to je jiná písnička. Směrnice musí být zapracována do českých zákonů, a proto se domácí tvorbě nemůžeme vyhnout. A tak tvoříme. Uvedu příklad: Směrnice uvádí cíl „snížit spotřebu pesticidů a zvýšit přesnost aplikace“. Proto požaduje, aby byly všechny postřikovače podrobeny technické kontrole nejméně jednou do listopadu roku 2016. Přeloženo do češtiny: od roku 2008 kontrola každého postřikovače, každé dva roky, resp. nyní každé tři roky. Výsledek: každý postřikovač bude do roku 2016 zkontrolován nejméně 3x. Závazek splněn na více jak 300%, každý sedlák chudší o 15 000 Kč. A to vše zbytečně. Stačilo jedenkrát do roku 2016.

Pravidla být musí. Zemědělská politika je řízena centrálně z Bruselu a my jsme se vstupem do EU ji zavázali respektovat. Konkurenceschopnost spočívá i v jednoduchosti.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info